Dogmeregler for bloggere

I løbet af de 8,5 år jeg har blogget, har blogmediet ændret sig gevaldigt på både godt og ondt. Hvis man scroller tilbage i mine arkiver, vil man finde indlæg med outfitbilleder, eller kollager, som jeg i dag krummer tæer over, at jeg overhovedet nogensinde kunne finde på at udgive. Billederne kunne til nøds tages i et spejl – og ellers brugte jeg ofte selvudløseren foran en hvid væg i vores lejlighed… Til gengæld, så var billederne altid dugfriske; dagens outfit var rent faktisk også fra selvsamme dag, og der var også noget befriende over, at billederne var knapt så polerede og pæne – det var trods alt en blog og ikke et modemagasin.

Jeg sætter pris på den udvikling, mediet har gennemgået, det skal der ikke herske nogen tvivl om! Jeg elsker de flotte billeder, som mange modebloggere viser frem – og jeg finder enormt stor inspiration på deres blogs, men derfor kan man jo godt en gang imellem længes tilbage til de gode gamle dage, hvor det hele var en smule mere… autentisk?

Jeg har gået og funderet over, hvordan jeg skulle blogge, mens vi er ude at rejse, uden at det kommer til at stjæle alt for megen tid undervejs. Og i den forbindelse har jeg simpelthen besluttet mig for at dogmeblogge!

Ja og hvad er nu det for noget? Du husker måske Lars Von Triers Dogmeregler, hvor der bl.a. var krav om at kameraet skulle være håndholdt, der skulle være naturligt lys og lyd, og ingen kostumer eller scenografi. Han mente simpelthen, at film efterhånden var blevet sminket ihjel, og at man via teknologi kunne redigere den sidste sandhed væk – og derfor nedfældede han dogmereglerne, DOGME 95.
Det fik filmene til at fremstå mere autentiske og mere virkelige – og på den måde fandt man tilbage til kernen af det vigtigste i filmskaberiet – skuespillet og den historie, der skulle fortælles.
Egentlig er det på ingen måde noget, Von Trier selv har fundet på – i klassicismen brugte man “de tre enheder” – nemlig et krav om handlingens, tidens og stedets enhed i fx teaterstykker. Der måtte kun være én handling, den måtte ikke vare mere end ét døgn, og den skulle foregå på ét og samme sted.

Så det vil jeg prøve!
Jeg vil benytte lejligheden til at finde tilbage til den måde, man bloggede på, da jeg i sin tid begyndte på min blog – og derfor har jeg også opsat nogle retningslinjer, jeg skal holde mig til – dogmeblogging!
De tvinger mig til at være mere kreativ og til at skabe indenfor nogle faste rammer, som jeg allerede har fastsat på forhånd – og samtidigt så hjælper de også med, at det ikke bliver alt for omstændigt at skulle blogge hver dag undervejs, når vi er ude at rejse – fordi det hele netop bliver meget mere enkelt og ligetil.

Så på den måde kan jeg næsten invitere jer med på vores rejse – for mine indlæg derfra kommer til at blive helt friske fra trykken hver dag – og personligt hjælper det mig med begrænsningens kunst, som jeg ellers godt kan have lidt svært ved 😉

Regler for Dogmeblogging

Jeg lover at underkaste mig følgende regler i mine indlæg markeret med dogmeblogging:

  1. Indholdet i indlægget skal omhandle begivenheder fra de seneste 24 timer før udgivelsen
  2. Indlæg må ikke forprogrammeres men skal postes så snart de er skrevet
  3. Billederne må ikke være redigerede eller med filter
  4. Billederne må ikke være opsatte hverken personerne derpå eller ved at placere “rekvisitter” der ikke allerede naturligt befinder sig på billedet
  5. Bloggeren skal selv stå for makeup og styling

Jeg forpligter mig til at sætte øjeblikket højere end helheden. Det vigtigste er at vise virkeligheden – også selvom det er på bekostning af æstetikken og bloggerens egen personlige smag.


Jeg havde også overvejet, at sætte en begrænsning på antal ord i indlægget samt et max antal billeder pr indlæg (havde faktisk overvejet kun et enkelt), men det har som sådan ikke noget med hverken handlingen, tiden eller stedet at gøre – og derfor tænker jeg, at jeg bare selv må sørge for at lægge bånd på mig selv i den henseende, så det ikke bliver alt for lange indlæg.
Det giver måske også lidt sig selv, når indlægget kun må omhandle de seneste 24 timer.

Jeg ville elske, hvis andre bloggere har mod til at underkaste sig reglerne fra tid til anden – fx under en rejse, som en udfordring eller måske som en ugentlig tilbagevendende begivenhed – især hvis det er noget, der er opbakning til fra alle jer bloglæsere ♥

Under alle omstændigheder, så forpligter jeg mig hermed til at blogge under de regler hver dag,  mens jeg er ude at rejse.
Det kan meget vel være, at der kommer ekstra indlæg undervejs, som så ikke er skrevet under de forudsætninger – men i så fald vil de komme udover det daglige dogmeblogindlæg – og jeg kommer også til at markere alle dogmeindlæggene, så det klart fremgår, hvilke indlæg, der er tale om.

Jeg vil meget gerne høre, hvad I tænker om dogmeblogging?
Er det helt skørt at træde 5 skridt tilbage og slet ikke benytte sig af de mange fantastiske tekniske muligheder, der findes i dag? Eller bliver det sjovt og måske endda lidt befriende at blogging bliver lidt mere aktuelt og virkelighedsnært igen?

 

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *