Hjælp til valg af brændeovn

Wiking Luma 4 brændeovn med fedtsten

Sponsoreret indlæg i samarbejde med Wiking

Wiking Luma 4 brændeovn med fedtsten
Med god hjælp fra photoshop har jeg her forsøgt at illustrere for min mand, hvor smukt den passer ind i vores stue 😉

Jeg håber at kunne få lidt hjælp til valg af brændeovn og måske nogle gode tips til at have brændeovn.

Jeg har vist tidligere nævnt, at da vi i sin tid kiggede på huse, havde vi to lister over ting, vi ledte efter. Én liste med ting, vi ikke ville gå på kompromis med – som fx min. 140 kvm (tjek!), et lyst hus (tjek!), mulighed for et kontor (tjek!) osv.
Derudover havde vi en anden liste, som var nogle af de ting, vi drømte om – men som ikke var altafgørende. Herpå stod der fx badekar (tjek!), en stor terrasse (det har vi fået bygget efter overtagelsen), et gæsteværelse (tjek) et køkkenalrum (tjek) og en brændeovn (nej!).

Vi fik faktisk alt – undtagen brændeovnen, og så skal man jo være et skarn, hvis man vover at klage over det 😉
Da vi i sommers begyndte at renovere spisestuen, og jeg fik fjernet alt det frygtelige savsmuldstapet, fortalte vores murer mig, at der sørme var udtag til en skorsten i et hjørne i spisestuen.
Jeg havde egentlig mest af alt troet, at skorstenen på taget var et levn fra et gammelt fyr i kælderen – men sørme så, nu var der altså pludselig mulighed for at installere en brændeovn – og så endda i spisestuen, som klart er hjertet i vores hus, og der hvor vi altid samles både familien, men også når vi har gæster.

Min kære mand tog sig til hovedet, rev sig i håret og gik nok i virkeligheden og håbede, at jeg ville droppe projektet igen. På det tidspunkt var vores renovering af huset på sit højeste, og det virkede da også helt uoverskueligt at skulle føje mere til listen.

Nu har vi imidlertid været sådan næstenfærdige i et par måneder, og hvad er så mere nærliggende end at kaste sig over noget nyt? Vi skulle jo nødigt kede os 😉

Jeg har gennem de seneste par måneder surfet nettet tyndt for brændeovne og læst utrolig meget om det – jeg har nemlig aldrig boet et sted med brændeovn før, så jeg er helt på bar bund.

Både min søn og jeg har astma, og derfor er det i den grad vigtigt, at vi får en brændeovn, der ikke sviner – og så er det bestemt heller ikke ligemeget, hvordan den ser ud 😉

Jeg faldt ret hurtigt i processen over brændeovne beklædt med fedtsten (jeg googlede ganske enkelt “flotte brændeovne” haha) – og hold nu op hvor er de smukke! Farven fra fedtsten vil passe SÅ flot ind til vores mørkeblå vægge i spisestuen, og som en bonus (det fandt jeg dog først ud af, efter jeg havde besluttet mig for, at det skulle være den, vi skulle have 😀 ), så holder fedtstenen på varmen, så brændeovnen afgiver varme længe efter, de sidste gløder er gået ud.

Der findes en del forskellige modeller med fedtsten, men jeg forelskede mig meget hurtigt i en helt bestemt én – en Wiking Luma 4, som er vanvittig smuk, som er perfekt i størrelsen, og som er rund – hvilket klart er flottest, når den er beklædt med fedtsten.

Se lige hvor smuk en farve fedtstenen har – den vil passe SÅ godt til vores mørkeblå vægge.

Modellen fra Wiking lever heldigvis op til de meget strenge krav i miljølovgivningen og er endda Svanemærket – hvilket uden tvivl er et must, når vi er to med astma i familien – og desuden også sådan helt generelt af hensyn til miljøet. Jeg vil gerne kunne fyre op i brændeovnen med god samvittighed.

Wiking bliver produceret af Hwam – som er et dansk firma, der har produceret brændeovne i mere end 30 år, og som altid har prioriteret ren og effektiv forbrænding – winwinwin!

Jeg har læst mig frem til, at den kommer med et automatic system, der automatisk styrer, hvor meget luft der lukkes ind for at optimere forbrændingen, så man ender med at bruge meget mindre brænde – og så vi ikke selv skal åbne og lukke spjældet.
Det er selvsagt et stort plus, når både min mand og jeg er helt novicer på området (jeg har dog set utallige youtube videoer om korrekt optænding 😀 ) – og i det hele taget, så lyder det til, at det er det helt rigtige valg, vi har taget med netop den her brændeovn fra Wiking.

Men men men… jeg vil meget gerne have jeres gode tips til valg af brændeovn – har du nogle gode råd til at have en brændeovn, du kan dele ud af?

Hvilken slags gulvplade skal man have? (brændeovnen skal stå på gulvet)
Hvor kan man købe billigt brænde?
Kan du nogle ninjatricks til det der med at tænde op?
– og så må du også meget gerne komme med en succeshistorie om, hvordan dit liv er meget bedre med en brændeovn, så min mand kan blive helt overbevist om det her projekt (altså – nu har jeg sådan set allerede rykket på idéen, men det betyder ikke, at han er heeelt overbevist endnu) 😀

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

 • Køb tørt kvalitetsbrænde og kvalitets ovn.

  Hvis der ikke er elektronisktænding hvilket er SÅ lækkert, så er de bedste optændningsblokke dem fra Netto. Nogle brune bio firkantede.

  En stor brændekurv. Dem fra Tine K er super til brænde. Ta’ lidt ind af gangen ellers kan man sagtens få myggestik også i december og januar🙈 Da myg ligger i brændet og vågner op, så snart brændet ligger inde i varmen.

  Men ellers go for it! Den bedste varme er fra en brændeovn.🔥

  • Hej Claudia,
   Tusinde tak for de mange tips – det er meget værdsat, når man er helt ny indenfor området!
   Jeg drømmer lidt om at finde en gammel brændekurv i messing på et loppemarked henover sommeren – men jeg vil helt sikkert lige tage et kig på den fra Tine K!
   Og vildt med myggestik 😀 – det havde jeg aldrig overvejet, man kunne være ude for – men nu ved vi jo så i hvert fald hvorfor, hvis vi pludselig er ude for det 😀
   Kh Lisbeth

  • Det er da altid noget, det ikke kun er mig, der er novice på området 😛
   Har du heller aldrig haft brændeovn før?

   Og ja, den er SÅ flot – glæder mig til at kunne kunne lune mig foran den 🙂

 • Den på billedet ser vildt lækker ud, og hvis det halve er sandt hvad de påstår, er det jo en rigtig fin en 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *