Tanker omkring renovering af vores hus

renovering af hus gode råd

Jeg vil i den kommende tid dele tips til renovering af hus på baggrund af vores egne valg og erfaringer fra processen med vores eget hus.

Vi bor i en gammel gul dame fra 1926 her i udkanten af Østerbro, og det er nu 6 år siden, vi fik nøglerne og kunne kalde os for husejere. 

Da vi havde boet her et års tid kastede vi os ud i den første renovering; her fik vi nye gulve på 1. salen, nye vinduer i hele stueetagen og 1. salen, vi fik et toilet på 1. salen og så fik vi fjernet en udestue og erstattet den med en stor terrasse.

renovering af hus gode råd

Efterfølgende har vi fået shinet vores køkken op (se før og efter billeder her) – det er en gammel sag fra 1994, men det har egentlig fungeret rigtig godt rent praktisk, selvom det er slidt og i den grad trænger til en udskiftning.

Vi har længe gået og taget tilløb til næste etape af vores renovering. Da vi købte huset fik vi at vide at der nok var max 10 år tilbage af tagets levetid, og derfor har vi hele tiden været klar over, at det var noget, vi skulle i gang med på et eller andet tidspunkt.
Samtidigt er fugerne i vores hus ret porøse – flere steder har murbier simpelthen boret små huller i fugerne, og det er et ret tydeligt tegn på, at man er nødt til at gøre noget, hvis man fortsat vil have et sundt hus.

nye fuger på hus - omfugning af hus
Vores gamle fuger

Vi overvejede længe – og havde faktisk egentlig besluttet os for – at få huset filtset hvidt, og så få et sort tag på. Det er klassisk, det er flot, og det var faktisk lidt billigere end at få hele huset fuget om. 
Vi oplevede dog flere håndværkere, der udtrykte at det godt nok var en skam med et smukt murstenshus – og da vi efterhånden havde summet lidt over det, så fik vi sadlet om. 
Vi følte nok mest af alt, at det ville være en form for ensretning, hvor flere og flere pudser de gamle murstenshuse op – så man ender med en kæmpe bunke huse, der stort set alle ligner hinanden. 
Samtidigt var der også det økonomiske aspekt i det, at det ganske vist er en smule billigere at få pudset huset – kontra at få det fuget om – men til gengæld skal du også vedligeholde malingen/pudset jævnligt gennem resten af husets levetid, mens murstenene og fugerne intet kræver overhovedet.

Så vi endte med en beslutning om at beholde vores fine gule dame, men vælger i stedet at få hende shinet op og gjort sund igen.

Udover tag og murværk, så skal der også skiftes vinduer i kælderen, hoveddør samt kælderdør. 
Vi ville egentlig enormt gerne have restaureret vinduerne, men det er desværre ikke de originale vinduer, så de passer slet ikke til husets udtryk – og derudover er de i enormt dårlig stand.

Derudover skal alt gulvet i stueetagen skiftes. Det er det originale plankegulv, som desværre er slebet så tyndt, at det er knækket flere steder. 
Vi vil i samme ombæring have lagt gulvvarme, så vi slipper for de store radiatorer, der stor rundt omkring i huset – og sidst men ikke mindst, så skal vi have nyt køkken.
Gulv og køkken er nødt til at blive skiftet på én gang, da et nyt køkken ikke får samme mål som det gamle – så nu går vi all in 😉

Det vil altså sige, at vi skal i gang med følgende processer:

  • Nyt tag – inklusiv ny isolering
  • Nye fuger og reparation af sokkel
  • Nye vinduer i kælderen
  • Ny kælderdør samt hoveddør
  • Gulvvarme i hele stueetagen
  • Sildebensparket i hele stueetagen
  • Terrazzogulv i entréen
    • Det er vi pt lidt uenige om, da min mand synes, det er vanvittigt mange penge at bruge på det 😀
  • Nyt køkken
  • Nyt loft i køkkenet og stuen (det er sænket lige nu)
  • Nyt filt på vægge i stue og køkken
  • Nye paneler i hele stueetagen
  • Nyt stuk i hele stueetagen (med mindre det oprindelige gemmer sig under de sænkede lofter)

Det er selvsagt noget af en udskrivning – og derudover noget af en omgang at kaste sig ud i, og vi har derfor også tænkt over det længe og gået og taget tilløb til det. 

Ingen af os har en håndværksmæssig baggrund – som i overhovedet ikke 😀 – og derfor er det også noget, vi kommer til at betale os fra. Der er enkelte ting, vi selv skal stå for -som fx at pille vores gulv op og køkken ned, men ellers så holder vi os langt væk, så vi er sikre på, at det også bliver ordentlige løsninger. 

Vi har til gengæld valgt selv at projektstyre det hele med koordinering af håndværkerne, og så har vi hyret en byggesangkyndig, som undervejs tjekker op på arbejdet, så vi er sikre på, at det hele går efter planen 🙂

Jeg satser på at gennemgå projekterne og vores overvejelser til hver enkelt del – og lidt om de erfaringer vi gør os undervejs. Det er i hvert fald en viden og erfaring omkring tips til renovering af hus, som jeg selv har ledt forgæves efter, nu hvor vi så småt skal til at i gang 🙂

Hvis I ligger inde med nogle gode tips, navne på gode håndværkere, noget I ville ønske I selv havde vidst før I gik i gang – så læg endelig en kommentar ♥

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *