Gøteborg – en rejseguide til børnefamilier

Reklame for Visit Sweden

Vi har været så heldige at tilbringe fem fantastiske dage i Göteborg, som var tætpakket med skønne oplevelser for  hele familien, og på den baggrund har jeg lovet at bringe jer en guide, som I selv kan bruge, hvis I skulle få lyst til selv at lægge vejen forbi; og det håber jeg virkelig, at I gør – for hold nu op, hvor er Göteborg en fuldstændig fantastisk og umanerlig undervurderet by.

Jeg har personligt aldrig været der før, og nu efterfølgende har vi flere gange talt om, hvorfor vi dog ikke har taget til Göteborg for længe siden, og jeg tror faktisk det skyldes, at det rent mentalt virker som om, at Göteborg ligger meget længere væk, end det reelt set gør. Det tog ikke engang 3,5 time fra vi satte os ind i bilen her i København, til vi holdt foran hotellet i Göteborg. Det er altså langt hurtigere end når vi besøger min familie i det nordlige Jylland 😀

Min mand omtalte det som Nordens Barcelona, fordi Göteborg har det hele. Der er lækre spisemuligheder, masser af aktiviteter for børn, smukke brede boulevarder, gode shoppemuligheder (endda til en særdeles fordelagtig kurs) og så er der storby og strandferie i ét, fordi Skærgården kun ligger 30 minutters sejltur væk.
En af mine følgere på instagram skrev sjovt nok også, at de kaldte det for Nordens Paris – og det er nok netop pga. de smukke brede gader, at man får de sydlandske associationer.

Jeg har forsøgt at skabe en overskuelig guide til Göteborg som især er møntet på børnefamilier, og desværre fik vi slet ikke nået alle de ting, vi egentlig havde drømt om hjemmefra, så jeg har i slutningen af guiden også medtaget nogle ting, som jeg ikke personligt har prøvet, men som var på vores ønskeliste.

Hvordan kommer man til Göteborg?

Vi rejste fra København, og her kan man både vælge at køre over broen til Sverige, eller at sejle fra Helsingør til Helsingnborg. Tidsmæssigt er der vist ikke den store forskel, og det er nok en smagssag, om man gerne vil have et lille afbræk fra køreturen under sejlturen, eller om man vil have større fleksibilitet ved at køre selv og dermed ikke være bundet af afgangstiden på færgen.

Køreturen fra København til Göteborg via broen tager knapt 3,5 time.

Rejser du fra Jylland kan du sejle fra Frederikshavn og direkte til Göteborg 🙂

Hvor skal man bo i Göteborg?

Vi boede supercentralt på Hotel Eggers som ligger lige ved Hovedbanegården – og må jeg her tilføje, at det område er en del mere charmerende i Göteborg, end området ved Hovedbanegården i København 😉

Hotel Eggers i Göteborg

Det var et overordentlig lækkert hotel, som jeg varmt kan anbefale, både pga. beliggenhed, service men især også den helt fantastiske indretning på hotellet, hvor hvert enkelt værelse har sin egen individuelle stil.
Det var virkelig guld værd at bo så centralt, at man nærmest kun skulle 10 skridt udenfor hotellets hoveddør, før man havde alle hovedlinjerne fra den offentlige transport lige foran sig.

Det betød også, at det var let at komme rundt til fods, fordi vi boede lige i centrum for alt, og det benyttede vi os rigtig ofte af.

Man betaler naturligvis også for den meget centrale placering, men har man kun et par dage i Göteborg, så synes jeg i den grad, de penge er godt givet ud, fordi man sparer rigtig meget tid. Især hvis man har små børn, som godt kan bruge en pause på hotellet i løbet af dagen.

Hvordan kommer man rundt i Göteborg?

Noget af det allermest charmerende ved Göteborg er sporvognene. Jeg elsker at se dem køre rundt i gaderne, og selvom langt de fleste af dem er topmoderne, så er det altså stadigt en smule nostalgisk og særdeles fint.
Infrastrukturen i Göteborg er overraskende god, og du kan let komme omkring i byen med et fint mix af sporvogn og bus. Eller til fods! Langt de fleste ting i Göteborg ligger i overskuelig afstand, så vi valgte altså ofte at gå rundt, så vi dermed også fik set lidt ekstra af byen.

Vi havde en 3-døgns billet som var gyldig til både bus, sporvogn og sågar også til færgerne rundt i Skærgården. En 3-døgns billet koster den nette sum af 190 svenske kroner (ca. 130 danske kroner) og så var børn gratis.
Det var en genial måde at komme omkring på, og vi brugte faktisk ofte bare Google Maps til at finde frem til hvilke busser eller sporvogne, vi skulle med. Du kan bare taste din destination ind og så vælge offentlig transport inde under rute – så kommer den med en række forskellige forslag.

Hvor skal man spise i Göteborg?

For at være helt ærlig, så burde vi have tjekket lidt mere op på det her hjemmefra. Der findes et utal af fantastiske spisemuligheder i Göteborg, og vi fik også nogle gode måltider, men det var ikke der, vores hovedfokus lå på denne tur.
Vi havde til gengæld et spækket program med gode oplevelser – og så ender man ofte bare med at tage en hurtig bid mad i nærheden af næste aktivitet, og det er faktisk også helt ok.

Der var dog flere gode restauranter, vi besøgte undervejs, som jeg meget gerne vil anbefale, og generelt er det faktisk ret tydeligt at mærke, at man i Sverige er vant til at spise frokost ude hver dag (det er vist noget med, at man ikke har tradition for hverken madpakker eller frokostordninger på arbejdspladserne), for der var virkelig mange lækre spisesteder.

Boulebar

Vi har faktisk et lignende koncept i København, som vi dog endnu aldrig har besøgt. Men man spiser først sin mad på stedet, og derefter er der linet op til et spil Boule (I ved det der spil, man altid spiller ved stranden, hvor man skal kaste med kugler). Vores to ældste børn er 8 og 10 år, og de elskede konceptet. For det første kunne man sidde og se på andre spille, mens man spiste – og for det andet er det jo altid rart at give Far og Mor baghjul i et spil efterfølgende 😉
Et godt tip vil dog være at booke bordet tidligt, da der senere på aften kommer høj musik og en mere festlig stemning, som måske primært er tiltænkt de voksne.

Norda

Det her var uden sammenligning turens bedste spiseoplevelse, både pga. maden men især også de helt fantisk fine og smukke omgivelser. Børnene var virkelig imponerede over at skulle spise på sådan en fin restaurant 😀 – og det er da indrømmet heller ikke ret ofte, at vi har taget dem med på sådanne steder. Man er nok altid lidt bange for at forstyrre og træde ved siden af, når man har børn med – og har måske derfor en tendens til at vælge de deciderede børnerestauranter, hvilket egentlig er synd og skam.
Her var der dog ingen tvivl om, at børn var mere end velkomne. De hev omgående en babystol frem, og der var en anden børnefamilie til stede samtidigt med os, hvor børnene løb lystigt omkring i restauranten, uden at der blev set skævt til dem af den grund.
Maden var vanvittig god og samtidigt var priserne yderst fornuftige – i det hele taget kan det varmt anbefales at tage børnene med derind, så de også kan få oplevelsen af at spise på en fin restaurant.

Södra Skärgårdens Café Vrångö

Vi måtte naturligvis have os en ægte räksmörgås – en rejsemad – nu hvor vi var i Sverige. Og den kunne vist næppe indtages i smukkere omgivelser end på denne lille café i Skærgården med udsigt over vandet.

Jeg vænner mig vist aldrig helt til den søde smag af det svenske rugbrød 😀 – men de helt friske, sprøde rejer, udsigten, den kølige hvidvin og ikke mindst den helt vildt gode service var altså i særklasse.

Aktiviteter for børnefamilier i Göteborg

Göteborg er ganske enkelt den perfekte destination for en børnefamilie, hvis du spørger mig. Der er et kæmpe udvalg af aktiviteter og forlystelser i børnehøjde, og samtidigt er det hele simpelthen så velorganiseret og lækkert at se på, at det også er en fryd for de voksne.
Svenskerne var utroligt hjælpsomme og imødekommende, og selv på de fineste restauranter blev der hevet en babystol frem til os, ligesom der aldrig blev skulet skævt til mig, lige meget hvor jeg sad og ammede.
Den eneste lillebitte anke vi havde, var at et par enkelte af sporvognene var “høje tog” hvor man med møje og besvær måtte løfte klapvognen ind – men langt de fleste af dem var altså så lave, at vi blot kunne trille direkte ind.

Der er mulighed for at købe et Gothenburg Sightseeing Pass, som giver dig fri adgang til et væld af oplevelser i Göteborg (fx både Universeum, Liseberg, Paddanbåten – ja stort set alle de oplevelser, jeg nævner her i mit indlæg) Der er en masse penge at spare, og så er det også en god måde at få inspiration til aktiviteter, fordi man uundgåeligt støder på nye ting, når man kigger listen igennem over steder, det giver adgang til.

Hvis du gerne vil kaste dig ud i en storbyferie med børn, så er Göteborg et oplagt bud ♥

Liseberg

Liseberg er en af de største forlystelsesparker i Norden, og hold nu op hvor har mine børn set mange youtube-videoer af deres forlystelser, siden vi begyndte at planlægge vores tur til Göteborg 😀
Vi er ud af en særdeles forlystelsessyg familie, hvor jeg nok lidt falder udenfor, da jeg på ingen måde frivilligt stiger ombord i noget, der bare kildrer en lillebittesmule i maven. Til gengæld elsker jeg stadigt at frekventerer stederne sammen med familien, for deres glæde og begejstring kan ikke undgå at smitte af – og så er det ret praktisk, at vi nu har en lille baby i familien, så jeg har underholdning, mens jeg venter på de andre, når de er oppe at prøve noget 😉

Liseberg ligger nærmest midt i Göteborg, og overalt i byen kan man skimte deres fine pariserhjul. Det var et fantastisk smukt sted med bygninger i fine pastelfarver, musik overalt i gaderne – og ja faktisk mindede det os lidt om Disneyland bare uden alle figurerne 😉

Liseberg er virkelig helt i særklasse hvad angår deres udvalg af de helt vilde forlystelser – selv min mand måtte på et tidspunkt lige tage en pause 😀 – men der er altså også masser af ting at prøve for de knapt så vilde vovehalse, og derudover er der et stort område dedikeret til de helt små børn både med en legeplads og med et væld af forlystelser i miniputstørrelse.

Universeum

Universeum var nærmest næsten højdepunktet på vores tur. Eller, nej dem var der nu en del af, men Universeum var i hvert fald klart den del, der overraskede os mest positivt. Det kan nok bedst beskrives som et mix mellem Experimentarium, Randers Regnskov, Knuthenborg Safaripark og Den Blå Planet 😀
Der var simpelthen ALT hvad små videbegærlige hjerner overhovedet kan ønske sig, og det var et perfekt mix mellem oplevelser, information og eksperimenter.

Der er lavet en kæmpe indendørs regnskov, hvor du både kan støde på aber, sommerfugle, krybdyr (dog heldigvis bag tykke glasruder 😀 ) og fugle – samt et væld af eksotiske planter. Overalt er der skilte, skærme og ansatte som kan lære dig mere om de forskellige arter, og det hele er lavet interaktivt, så du også selv inddrages og får din viden sat på prøve.

Der findes en stor afdeling med akvarier, hvor du både kan nyde synet af eksotiske fisk og hajer – men også fisk her fra vores egne breddegrader.

Der er en udstilling om kroppen; hvor man kan dyste mod hinanden i fx at cykle hurtigst, hænge længst i armene eller have hurtigste reaktioner, men hvor man også får en masse viden om kroppens funktioner på en sjov og underholdende måde.

Sidst men ikke mindst er der en kæmpe udstilling om dinosaurer på toppen af bygningen, hvor man for alvor kan opleve de majestætiske skabninger helt tæt på i form af særdeles livagtige robotter, hvilket fungerer overraskende godt.

Vi havde faktisk en hel dag på Universeum, men vi var alle helt enige om, at vi gerne ville have haft en halv eller en hel dag mere, for flere af udstillingerne måtte vi haste en smule igennem.

Så Universeum får en KÆMPE anbefaling herfra – det er en stor oplevelse for alle videbegærlige børn og voksne!

Skærgården

Da Visit Sweden i første omgang kontaktede mig omkring et samarbejde, krydsede jeg faktisk fingre for, at vi skulle ud i den svenske skærgård. Jeg har ofte hørt om det, men aldrig selv været der, og jeg må da også ærligt indrømme, at jeg ivrigt fulgte med hos Cathrine, som netop besøgte Skærgården, samtidigt med at vi var i Göteborg.
Hvor hun rejste med en baby, og vi både havde en baby samt to større børn på hhv. 8 og 10 år, så var det helt rigtigt set, at sende os mod Göteborg, hvor der er en del flere aktiviteter i børnehøjde.
At vi så kunne kombinere det med lidt tid i Skærgården, var på alle måder helt perfekt!

Som før nævnt fungerer infrastrukturen i Göteborg ganske forrygende, og det inkluderer altså også transport til og fra den svenske skærgård. De har små hyggelige færger som sejler rundt i skærgården med afgang minimum en gang i timen (i hvert fald i sommersæsonen, hvor vi var afsted) og det bedste er, at man blot kan bruge sin busbillet til at sejle med færgerne.

Vi benyttede os som sagt blot af Google Maps, når vi skulle finde den rigtige bus/sporvogn/færge – og i udkanten af Göteborg, ved Saltholmen, kan man sejle med stort set alle færgerne, og så tager det max 30 minutters sejllads, før du står ude midt i den smukke svenske natur.

Vi besøgte den ø der hedder Vrångö, som er den sydligste af de beboede øer i Skærgården. Vi havde fået anbefalet  netop denne ø pga. strandene og de mange bademuligheder, men derudover var der altså også nogle helt fantastisk hyggelige beboede områder, som uundgåeligt ledte tankerne hen på Astrid Lindgrens eventyrlige univers.

Vi endte faktisk med at forlænge vores ophold i Göteborg med en ekstra dag, fordi vi slet ikke havde fået nok af Skærgården, så vi tog en hel dag ekstra på Vrångö, hvor baby fik sin første badetur, og hvor vi sugede det sidste ud af sommeren.

Hvor fantastisk er det ikke lige at være midt i en storby, og så have stranden og den smukke natur kun 30 minutters sejllads væk?

Haga

Haga er et område i den ældste del af Göteborg, og det er klart et besøg værd. Det hele er så smukt og idyllisk, og til min datters udsøgte fornøjelse, har vi aldrig oplevet et sted med SÅ mange nips og dimse-butikker samlet på ét sted 😀

Uanset om du vil shoppe eller bare nyde de smukke omgivelser, så er det værd at slentre rundt her – og så kan du passende besøge caféen, jeg fortæller om i næste punkt – den ligger nemlig også der 😉

Café Husaren

Her finder du Sveriges største kanelbullar – det vi i Danmark kender som kanelsnegle. Det er nok børnenes favoritbagværk, så forventningerne var store fra deres side 😀

Vi købte to til deling blandt to voksne og to børn, men vi kunne sagtens have nøjes med en enkelt 😛

Det er den hyggeligste café, som ganske vist også er velbesøgt – og sikke en oplevelse det var for børnene at spise en kanelsnegl, der var større end deres eget hoved.
Jeg har fået bedre kanelsnegle i mit liv, og kaffen var ikke værd at skrive hjem om, men det er helt sikkert, at vi lægger vejen forbi igen, næste gang vi kommer til Göteborg, for børnene var dybt fascineret af det gigantiske bagværk.

4-Gott

Det her tip fik jeg via en følger på instagram, og det var ganske enkelt genialt! Denne 4-Gott slikbutik er den største i hele Göteborg, og sammenholdt med de generelt lave priser på bland-selv-slik i Sverige – PLUS den fordelagtige kurs på den svenske krone, så var det jo ret rendyrket slaraffenland at gå ombord i 😀

Børnene fik begge lov at blande for 50 danske kroner – og de gik jo nærmest derfra med et helt kilo slik hver.
Jeg har aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig så meget bland-selv-slik samlet på ét sted – og det hele var lækkert, pænt og rent.
Det var helt perfekt at ligge og hygge med hver vores gigantiske slikpose den aften på hotellet efter en god lang dag rundt i Göteborg.
Der ligger flere forskellige 4-Gott rundtom i Göteborg, men den her gigantiske butik finder man på Östra Hamngaten 5.

Ting på vores liste, som vi ikke nåede

Som sagt havde vi en lang liste over ting, vi gerne ville nå i Göteborg, men vi havde (desværre) ikke ubegrænset tid til rådighed i den smukke by, så der blev foretaget en benhård prioritering, og følgende er nogle af de ting, som vi desværre ikke nåede, men som vi håber at komme tilbage og få prøvet en anden gang.

  • Paddanbåten
    • De er Göteborgs svar på kanalrundfarten i København, og vi passerede flere gange det sted, de sejlede fra – og det så simpelthen helt fantastisk hyggeligt ud. Jeg ville virkelig gerne have oplevet Göteborg fra vandet, så det står øverst på vores liste til næste besøg.
  • Alfons Åbergs Kulturhus
    • Det her sted fik jeg anbefalet af virkelig mange af jer på Instagram, og det lyder også som det rene Slaraffenland for børn og barnlige sjæle; et kreativt kulturhus fyldt med Alfons Åberg. Målgruppen er børn i alderen 0-8 år, og det ramte lidt ved siden af vores egne børn, hvorfor vi valgte det fra i denne omgang.
  • Maritiman
    • Det er et flydende søfartsmuseum, og selvom det måske ikke lige umiddelbart lyder super børnevenligt, så ved jeg, at begge vores to store børn elsker søfartsmuseet i Helsingør, så jeg er ganske overbevist om, at dette også vil være et hit. Det er nemlig lavet i børnehøjde med masser af interaktive oplevelser.

Jeg håber, at du har kunnet bruge guiden til noget, og at det måske har inspireret jer til at aflægge Göteborg et visit, næste gang I skal på familieferie.
Har I nogle spørgsmål, så sig endelig til – og spis endelig en kanelbullar for mig, hvis I tager afsted ♥

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *