10 krydderurter du altid bør have på altanen, i vindueskarmen eller i haven

Hvilke krydderurter skal man dyrke indendørs

Guide til at dyrke dine egne krydderurter

Hvilke krydderurter skal man dyrke indendørs

Det fantastiske ved krydderurter er, at du kan dyrke dem stort set overalt; du kan dyrke krydderurter indendørs, på din altan, i en lys vindueskarm, i haven eller i et højbed.
Det er den rene luksus at klippe sine egne krydderurter til maden, for udover det dejlige faktum, at man sparer en mindre formue på at købe dem hos grønthandleren eller i supermarkedet, så står de også og pynter noget så fint, de dufter dejligt – og så får man ikke mindst en skøn følelse af succes, når man lykkes med at holde liv i dem, hvilket heldigvis ikke er så svært 😉

Der er både mulighed for at så sine egne krydderurter fra frø – med forspiring i vindueskarmen – og alternativt kan man købe fuldvoksne planter på en planteskole (du skal som udgangspunkt ikke købe dem i supermarkedet, da de primært er fremdyrket med henblik på at blive brugt og derefter kasseret – en undtagelse er dog persille og purløg, hvor det sagtens kan gå).
Normalt gør jeg lidt af begge dele, hvor det jo klart er den billigste løsning at så dem selv, mens der simpelthen er planter, jeg ikke kan lykkedes ordentligt med – eller hvor jeg simpelthen ikke får det gjort det tidsnok til at nyde de store krydderurter henover sommeren.

Hvilke krydderurter bør man have i sin vindueskarm?

Uanset hvordan de så er fremavlet, så har jeg en liste med mine uundværlige must-have krydderurter, som jeg gerne vil dele med dig – og også nogle stikord til, hvad jeg bruger de forskellige hjemmedyrkede krydderurter til.

Rosmarin

Hvordan smager rosmarin og hvad kan du bruge rosmarin til

Hvordan smager rosmarin, og hvad kan du bruge rosmarin til?

Rosmarin er en uundværlig klassiker i min køkkenhave, hvor jeg både har en kæmpemæssig plante samt flere små udgaver. De overvintrer let udenfor, men du kan også sagtens have dem indendørs, hvor de er lette at holde liv i. Min rosmarin blomstrer noget så fantastisk hvert forår, hvor den står med store lilla blomster overalt – så den er altså ikke kun værd at holde pga smagen.

Rosmarin bruger jeg især til kartofler i ovnen, lam og svinekød. Jeg bruger det fx altid til min gode opskrift på porchetta på grill, og hvis man har ekstra tykke stilke på sin rosmarin, kan man med fordel trække små nye kartofler på stilkene som en slags spyd, før man smider dem i ovnen. Det vigtige med rosmarin er, at man enten bruger det som hele kviste, der nemt kan sorteres fra, når de har givet smag til retten – eller at man fjerner de grove stilke og hakker resten meget fint.

Basilikum

Hvordan dyrker man basilikum indendørs

Hvordan dyrker man basilikum indendørs? Det er en af de planter, som kan være virkelig svær at dyrke indendørs, og det kræver altså, at den får lidt opmærksomhed stort set hver eneste dag. Den kræver en lys og lun vindueskarm – og så skal den jævnligt have et lille skvæt vand, så den ikke tørrer ud, men så den heller aldrig står og sopper i vand.
Når det er dejlig lunt udenfor, kan du også sagtens sætte den ud i krukker og have den ude hele sommeren, hvor den kan vokse sig gigantisk stor – men så snart det begynder at blive køligt hen mod efteråret, er den nødt til at komme indenfor i varmen igen.
Basilikum er et must-have til især italiensk madlavning, hvor den er uundværlig i fx pizzasauce, som du kan finde her sammen med opskriften på verdens bedste pizza.
Vi bruger det til alle former for tomatsauce, friske blade i salaten eller på tomatmaden – og så dufter den altså ganske vidunderligt.

Oregano

Hvad bruger man oregano til?

Hvad bruger man oregano til?

Oregeno går næsten hånd i hånd med basilikum – det er i hvert fald ofte de samme ting, man bruger de to krydderurter til. Oregano er et must-have i det italienske køkken, hvor det bruges gavmildt til alle former for retter, hvor tomater også indgår. Oregeno smager også fantastisk i mange græske retter.
Det er sådan lidt et all-around krydderi, som smager dejligt til de fleste ting.
Oregano er fantastisk let at dyrke og holde – den kan også sagtens overleve vinteren udenfor, hvis den står lidt beskyttet fx tæt ved en husmur.

Timian

Hvad bruger man Timian til – og hvordan smager Timian?

Timian er sådan en skøn krydderurt, som egentlig er lidt overset. Lige nu står den med de smukkeste blomster i mit krydderurtebed og spreder en fantastisk duft, og den smager altså også dejligt i maden.
Jeg bruger især timian til supper, lam og marinader – og så er den uundværlig når vi laver ovnbagte rodfrugter, kartofler og søde kartofler, hvor jeg altid ligger en god håndfuld kviste ned sammen med.

Der findes en masse forskellige arter af timian, som hver især har deres egen helt specielle smag – fx er citrontimian virkelig lækker og frisk. Timian har ret let ved at overvintrer, så hvis du bare klipper den lidt ned i starten af foråret, skal den nok skyde fint og tæt igen.

Mynte

hvordan dyrker man mynte

Når man nævner mynte, kommer man næsten uundgåeligt også til at tænke på mojito, hvor mynte er den absolut vigtigste ingrediens, men som dog sagtens kan varieres i mange andre udgaver – som fx. denne mojito med granatæble.

Mynte kan dog også brugtes til meget andet, og det heldige er, at mynte nok er den krydderurt, der er allerlettest at dyrke, så hvis du bare sætter en enkelt plante, så skal den nok hurtigt vokse sig så stor, at du har rigeligt til hele sommeren.

Vi bruger ofte en kvist mynte i vores vand for at give det lidt smag, og så smager mynte også lækkert i et utal af desserter. Fx laver jeg ofte balamicomarinerede jordbær, hvor mynten giver en rigtig lækker smag.

Salvie

Hvad bruger man salvie til?

Jeg kendte faktisk ikke rigtigt ret meget til salvie, før vi flyttede ind i vores hus, hvor der i baghaven står en – ja nærmest en busk af salvie. Den får de smukkeste lilla blomster hver sensommer, og det var vist grunden til, at den i første omgang fik lov at blive.

Min mand begyndte dog hurtigt at bruge flittigt af den, og nu er det nok i virkeligheden en af mine yndlings-krydderurter. Først og fremmest så smider vi altid et par duske salvie på panden – ned i det smeltede smør/olie, når vi steger svinekød som fx koteletter på panden. Det giver en fuldstændig fantastisk smag til svinekød, og normalt er jeg faktisk ikke specielt vild med koteletter, men salvien gør noget helt vidunderligt ved dem.

Derudover smager det helt fantastisk at “riste” salvieblad i rigelige mængder smør, og bruge det som sauce hvis du fx spiser fyldte pastaer som ravioli og tortillini.

 

EstragonHvordan dyrker man estragon

Det er ganske let at dyrke estragon, og vores plante overlever fint vinteren over, selvom jeg godt ved, at det ikke er alle, der er så heldige.

Estragon har en meget speciel og let genkendelig smag, og vi dyrker den faktisk kun med ét formål; som smagsgiver til min mands uovertrufne hjemmelavede bearnaise sauce 😀

Med tiden har jeg dog opdaget, at det fx også smager virkelig lækkert som finthakket drys på en æggemad eller æggesalat, og så kan du også hakke det fint og blande det i en god mayonaise som en hurtig dip a la bearnaise.

Koriander

hvad smager koriander af

Frisk koriander er vist en af de krydderurter, der deler vandene – enten hader man det eller også elsker man det; det er sjældent en smag, man forholder sig neutralt til 😀

Jeg kan stadigt huske allerførste gang, jeg smagte frisk koriander i en ret med fisk, og jeg var overbevist om, at restauranten ved en fejl havde tabt sæben ned i retten. Resten af selskabet grinede lidt af mig og forklarede at koriander smager af sæbe.

Sidenhen har jeg lært at elske det, og jeg bruger det virkelig ofte i madlavningen. Det er fx drys på min indiske linsesuppe indiske dahl – det kommer også altid ovenpå min asiatiske ristaffel , i mine friske forårsruller, i min spicy beef salad og så bruger vi det til alle vores mexikanske retter som fx disse gourmet hotdogs.

Frisk koriander er god til at selvså sig, hvis du lader den stå med blomsterne, som sidenhen bliver til frø – og hvert forår spirer der helt nye planter op i mit krydderurtebed, uden at jeg behøver at gøre det mindste.

Purløg

Hvordan dyrker man purløg selv

Purløg er en klassiker og smager fantastisk som grønt drys på rigtig mange ting. Fx er den en uundværlig ingrediens i min opskrift på hjemmelavet kartoffelsalat, og så gør den underværker på en æggemad.

Hvis du køber en potte purløg i supermarkedet, kan du faktisk bare plante den ud, når du er færdig med at klippe af den – så vokser den glad og villig videre, så du kan høste af den igen og igen.

Persille

Hvordan dyrker man persille selv

Persille er let at dyrke i både vindueskarm og i din have eller i en krukke. Den vokser sig grøn og frodig i løbet af ingen tid, og du kan klipper af den mange gange i løbet af sommeren. Persille er en 2-årig plante, så du skal sørge for at så eller plante en ny hvert eller hvertandet år, hvis du vil være sikker på altid at have persille i dit bed.

Jeg ender ofte med bare at plante en persille fra supermarkedet, når vi har brugt af den i foråret, så jeg har ikke de største erfaringer med at så det selv, men det kan du sagtens gøre i stedet.

Persille smager fantastisk i de fleste retter og saucer – den kan man næsten ikke undvære!

 

 

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

  • Hej kære Lisbeth 🙂 Tak for et super inspirerende indlæg. Rosmarin er også skøn på “hvid” pizza med kartoffel, gedeost, rødløg og ruccola 🙂 Ift koriander, så kan jeg simpelthen ikke få dem til at lykkes. Det er ellers en af mine favoritter – og man kan jo virkelig købe sig fattig i dem. Men jeg vil prøve at se, om jeg kan finde nogle planter på en planteskole 🙂 Kh M

  • Dejligt med inspiration. Vi har næsten de samme krydderurter i vores lille have her på Sicilien. Vi mangler koriander, men fordi ingen af os kan lide det. Og purløg for kan skisme ikke få dem til at gro hverken i haven eller i en vindueskarm.
    Et tip til din salvie. Har du ondt i maven så kog ti blade med lidt skal af en citron. Filtrer og drik det varmt. Ved irreteret tandkød eller ondt i en tand, tag et par blade og tyg på dem og læg dem på tandkødet en times tid.
    Råd de gamle her på Sicilien bruger. Mod menses smerter har jeg brugt det flere gange og det virker på mig.

  • Er man så heldig at have en salviebusk, der står med blomsterknopper, så pluk af dem og put dem i den grønne salat.
    De smager dejligt. Det gør blomsterne på purløg også. Kog store hvide løg en 6-7 min. Vikl en skive bacon rundt om dem; hold baconskiven på plads ved at spidse enden af en træagtig rosmarinkvist til og stikke den igennem baconskiven, dryp med lidt olivenolie og bag dem i ovnen. Lækkert tilbehør til en god steg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *