Havedagbog uge 2 – forspiring, frø og frost – og lidt om kompost

Så kom sneen til Danmark, om end mine børn måske nok synes, at det er en lige lovlig nærig udgave, der er faldet her i København 😀

Ikke desto mindre havde vi da i hvert fald lige en enkelt dag, hvor hele jorden var dækket af en tung hvid dyne, og jeg var ekstra glad for, at jeg netop havde været rundt og skærme nogle af mine planter i haven med grangrene, som jeg tippede om i sidste uge.

Selvom det er koldt udenfor, og termometeret endda når ned på frostgrader en gang i mellem, så er der heldigvis stadigt en masse, man kan lave og nyde i haven. I denne uge vil jeg bl.a. fortælle lidt mere om, hvordan man kan begynde at forberede de ting, man vil have i haven den kommende sæson, hvad man godt kan lave udenfor trods de kølige temperaturer, og hvad man nyde udenfor i haven.

græs i krukker om vinteren
I efteråret plantede jeg en smuk græsplante fra Netto i en krukke – og den står simpelthen så fint endnu.

Hvad er der af opgaver i haven i denne uge?

Det er jo ikke fordi man død og pine SKAL lave noget hver eneste uge i haven, og der kan også sagtens gå mange uger, hvor jeg intet foretager mig overhovedet, men det er samtidigt også rart at have noget at lave, hvis man gerne vil udenfor og suge lidt dagslys til sig. Og ja, det er nemlig altid muligt at finde på opgaver at kaste sig over, hvis bare man gider 😉

Hvordan visne blade kan blive til lækker muld

Vi har nogle træer i haven som taber bladene senere end de fleste andre, og på det tidspunkt har vi ofte opgivet at feje blade sammen 😉

Det betyder, at der ligger bunkevis af visne blade rundt omkring, og selvom jeg på ingen måde er pedantisk i forhold til hvordan haven ser ud (på ingen måde faktisk), så er det alligevel rart at få dem væk.

Jeg fjerner aldrig de visne blade fra mine bede før til foråret. De agerer nemlig dels et dejligt lunt tæppe for planterne, så de er beskyttet og så de endda ofte titter frem lidt tidligere end ellers. Derudover er det et fantastisk hjem og også næring for insekter, som sikrer biodiversiteten og som sørger for at insekterne kan få udført de vigtige opgave, de har i din have, hvis du gerne vil have lækker muldjord, gode afgrøder og flotte blomster.
I løbet af efteråret og vinteren bliver de fleste blade nemlig ved insekternes hjælp omsat, så alle de vigtige næringsstoffer bliver frigivet og er med til at hjælpe planterne godt på vej i den kommende sæson.

Bladene på fliser og gangarealer vil jeg til gengæld gerne slippe for. De bliver revet sammen (det sørger min ældste søn altid for), og så putter jeg dem enten i kompostbunken, hvor de i løbet af ingen tid forvandles til muldjord, eller også bliver de spredt ud i mine bede, hvis der ikke er plads på komposten.

Jeg skal nok komme nærmere ind på kompostering i en af de kommende uger. Det er jo et helt kapitel for sig, og rent faktisk en større videnskab – men jeg tænker at gøre det helt lavpraktisk og tage udgangspunkt i, hvordan vi gør det i hverdagen uden at det bliver et kæmpestort projekt.

Planlægning af den kommende havesæson

I denne uge hvor jorden er helt hård og frossen, så er det begrænset, hvor mange andre ting, man kan lave udenfor, og enten kan man nyde, at man med god samvittighed kan slappe lidt af – eller også så kribler det i fingrene for at komme igang, fordi man slet ikke kan vente på, at foråret indfinder sig.

Man kan til gengæld begynde at planlægge sin kommende havesæson, så man er helt klar. Det er på høje tid at overveje, hvilke ting du gerne vil have sået i haven, hvilke frø der skal indkøbes, og hvilke ting der skal forspires indenfor. 
Man behøver jo ikke død og pine selv at så sine egne frø – det er også muligt at købe stort set alt som små planter på haveskolerne, hvis man ikke har plads, tid og tålmodighed til selv at kaste sig over opgaverne. 
Jeg har forsøgt mig med begge dele, og dels er det en halvdyr affære at skulle købe alt fra planteskolen, men derudover så er der også en kæmpe tilfredsstillelse i at have dyrket dem helt fra bunden – og udvalget er en del større, når man køber frø ift planter. 

Først og fremmest er det en god idé at planlægge, hvilke afgrøder, du gerne vil have i haven i den kommende sæson. Jeg dyrker både planter i højbede, i kapilærkasser, i krukker og i mit drivhus. Til gengæld har jeg kun en lillebitte plet, hvor jeg kan dyrke planter direkte i jorden, og det er fyldt op med rabarber og krydderurter.

Hvis du vil forspire, er der ikke så længe til, at du så småt kan gå i gang, og mange webshops melder allerede nu udsolgt af flere frø, fordi Corona mere end nogensinde før har lokket folk i haven. 
Derfor vil det være en god idé at få købt dine frø, jord og plantebakker nu, så du er klar til at forspire senere. 
Du  kan reelt set bruge gamle æggebakker til at forspire i, eller bunden af en mælkekarton – eller evt. dine gamle plastikpotter fra de planter, du tidligere har købt. 
Jeg bruger personligt de her bakker fra Pindstrup (reklamelink), fordi de også har et lille “drivhuslåg” som gør, at der holdes bedre på fugt og varme, så frøene spirer lidt hurtigere. Jeg gemmer dem fra år til år, men du kan altså sagtens klare dig uden.

Derudover skal du bruge noget næringsfattig jord som fx dette (reklamelink), og så skal du naturligvis bruge frø.
Jeg har byttet mig til mange af mine frø, købt nogle over Facebook og så har jeg købt en del fra forskellige webshops. Der er altid en kæmpe bunke frø i en pose, og hvis du sørger for at opbevare dem tørt og mørkt, kan du sagtens bruge af dem igen til næste år. Alternativt kan du gå sammen med en haveglad veninde om at købe frø, så I kan deles om poserne. 

Hvis du sørger for at købe frø, jord og en form for potter, så kommer jeg med en mere udførlig forspiringsguide en af de kommende uger ♥
Herunder følger en liste over de afgrøder, som jeg typisk har i haven – den kan du måske lade dig inspirere af, når du skal på frøindkøb.

Hvilke afgrøder dyrker jeg i haven:

 • Tomater
  • Skal forspires i starten af marts, og kan også købes som færdige planter, der kan plantes ud til maj.
 • Chili
  • Skal forspires i slutningen af januar, og kan også købes som færdige planter, der kan plantes ud til maj.
 • Ærter
  • Kan forspires til parts, men jeg sår dem typisk altid bare direkte i mit højbed i slut marts/start april.
 • Radiser
  • Sår jeg direkte i mit højbed. Radiser er en af de tidligste grøntsager, man kan høste og alt afhængig af temperaturen kan du godt begynde at så i slutningen af marts/start april, og så kan du høste lækre radiser 14 dage senere.
 • Gulerødder
  • Gulerødder sår jeg også direkte i mit højbed i slutningen af april.
 • Bønner
  • Jeg har en del forskellige bønner, som både er fantastisk flotte når de blomstrer, og som giver os lækre bønner langt ind i efteråret. Dem forspirer jeg indenfor i slutningen af april og planter dem ud i slutningen af maj. De kræver nemlig en del varme for at trives. 
 • Squash og pyntegræskar
  • Dem forspirer jeg fra midten af maj og planter dem ud i starten af juni
 • Ananaskirsebær
  • Dem har jeg forspiret i marts og planter dem ud til maj
 • Agurk
  • Dem forspirer jeg i starten af april og planter dem ud i drivhuset i maj. Det er dog en af de planter, jeg også køber færdige, da de er en smule sarte mht at blive omplantet.
 • Fennikel 
  • Jeg ELSKER fennikel og har faktisk en plante, som har overvintret 4 år i mit højbed, hvorfra vi bare bruger stængler og frø. Men nye planter forspires fra midten af marts og plantes ud til maj.
 • Krydderurter
 • Jordbær
  • Her køber jeg færdige planter eller får stiklinger af mine naboer i det tidlige efterår. 
 • Rabarber
  • Vi havde et par rabarberplanter i haven, da vi flyttede ind, og så har jeg købt et par knolde i Netto, som også vokser med stor succes. Rarbarber kan du fra februar og frem til næste vinter.
 • Kål
  • Jeg har flere gange forsøgt mig med kål, men hver eneste gang er de blevet spist fuldstændigt af kållarver. Jeg har lidt mistet modet, men pønser på at få lavet et højbed der er dækket af fintmasket net, så de ikke kan komme ind. Min nabo har til gengæld kål med kæmpe succes – måske det er fordi alle larverne har holdt fest hos mig 😉
 • Peberrod
  • Peberrod smager virkelig meget mere lækkert, når det er helt friskt, men den er lidt besværlig at dyrke. Eller, faktisk er den overraskende let, men den breder sig simpelthen så voldsomt, at det hurtigt bliver et problem. Jeg købte i sin tid en færdig plante, og vil kraftigt anbefale dig at plante den i en stor spand eller balje, så den ikke breder sig.
 • Asparges
  • Man kan godt så sine egne asparges, men man kan først høste af planten, når den er 3 år gammel, så jeg købte 2-årige planter på en planteskole, så jeg ikke skulle vente så længe 😉 Det er de samme planter, man høster af hvert eneste år, så når man først har dem i haven, behøver man ikke at gøre mere.

Hvad kan du nyde i haven i denne uge?

Foråret er på vej – de små forårsbebudere titter op gennem den snedækkede jord og lover os lysere tider snart.

Sneen! Det er så sjældent, at vi har sne her i Danmark, og nu hvor vi alligevel er tvunget til at holde os hjemme det meste af tiden, så kan man nyde det en smule mere uden at skulle tænke over, hvor upraktisk det er i forhold til transport.
Det lyser så dejligt op, og det er altid lidt lettere at lokke børnene med ud.

Derudover så er det altså værd at huske på, at selvom det måske er gråt og vådt udenfor, og selvom foråret måske lige umiddelbart synes meget langt væk lige nu, så er det altså på vej venner! Krokus, erantis, hyacint og vintergækker spirer lystigt frem under sneen og giver håb om, at vi går mod lysere tider ♥

Ugens Spørgsmål

Der er kommet så mange dejlige spørgsmål både her på bloggen, på Facebook og på Instagram – og hvor er det fantastisk at lægge ud med så mange ♥
Jeg har samlet dem alle her i indlægget, og har du andre ting, du savner svar på, så smid endelig en besked – det vil jeg elske!

 Vi har tre æbletræer – ét plantet for hvert af vore børn. Og vi vil så frygtelig gerne have nogle podninger med af disse træer. Men hvordan gør man dette bedst? Kan det være på det samme træ, man placerer podningerne?

Jeg må indrømme, at jeg aldrig selv har kastet mig ud i podninger af andet end en mistelten. Til gengæld fik vi i indflyttergave af min svoger og svigerinde et blommetræ, som er podet med 3 forskellige sorter blommer på en helt 4. stamme (som er en langsomtvoksende lav sort, så træet aldrig bliver alt for højt). Det er fantastisk lækkert at have 3 forskellige slags blommer på samme træ – især også fordi de modner løbende, så vores blommesæson er dejlig lang.
Man kan købe det samme med æbletræer, og derfor er jeg også helt sikker på, at såfremt du har styr på selve processen med at pode, så kan du til gengæld godt pode flere forskellige slags på den samme stamme 🙂

 Hvad hedder den facebook gruppe du er med i omkring Helleboris Orientalis?

Facebookgruppen hedder Vild med påskeklokker – du kan finde den lige her 🙂

 Det første på vores liste er et drivhus. Og her er jeg også vanvittig meget i tvivl om både placering, skal jeg have fliser i hele drivhuset, størrelsen mm. Det kunne være fedt hvis du fortalte lidt om de beslutninger du tog omkring jeres drivhus, og om du der nu på bagkant er noget, du ville have gjort anderledes.

Åh hvor kan jeg godt forstå, at I gerne vil have et drivhus! – det kommer I helt sikkert ikke til at fortryde!
De spørgsmål kræver næsten et indlæg for sig, så dem vil jeg gerne komme ind på i næste uges indlæg 🙂

Jeg vil rigtig gerne vide, hvilke tomatsorter, du viste frø til den anden dag på instagram?

Åh jeg har verdens længste liste med tomatfrø, som jeg gerne vil dyrke i denne sæson, og jeg har SÅ svært ved at få den ned på de ca. 15 slags, jeg har plads til 😀
Men jeg vil meget gerne dele listen en af de kommende uger 🙂

Lyng; hvor længe beholder du dem? Er det bare mig, eller er det ved at være lidt kedelig og efterårsagtigt?

Det er ikke bare dig 😉 Jeg fjerner altid min lyng fra krukkerne før jul, og faktisk er jeg begyndt at fylde mine krukker med fx Sankt Hans Urt og andre typer af sukkulenter, som næsten kan holde lige så længe som lyng, men som kan plantes ud i mine blomsterbed efterfølgende. 
Det føles meget mere rart, at de kan genbruges på den måde.

Tiden. Hvornår bruger du tid i haven? Sådan helt nede på jorden og lavpraktisk, hvornår gik du i haven i sidste uge fx?

Jeg har anskaffet mig en flyverdragt (en lækker sag fra The Dalset, men mindre kan også sagtens gøre det), den er lynhurtig at hoppe i, og den er god både i frostgrader og regn – og så gider jeg faktisk godt at gå ud, selvom jeg kun har tid til 10-15 minutter. 
Jeg går tit i haven, når jeg har et telefonmøde – så kan jeg gå og luge lidt ukrudt, mens jeg taler i telefon, og her med alle børn hjemme, er jeg ude med min mindste søn et par gange om dagen. Så tuller han omkring med noget legetøj eller sin løbecykel, mens jeg får ordnet ting i haven. 
Så det er ofte mindre pauser hist og her, hvor jeg lige går i haven – og så har jeg det faktisk sådan, at jeg slapper af, når jeg laver havearbejde, så det er en god måde for mig lige at få clearet hovedet midt i al børnelarmen indenfor 😉

Lige nu hvor der er frost i luften, så ligger alle mine helleborus helt slapt hen over jorden. Det er dog helt normalt, og så snart frosten igen er væk, så retter de sig fint og rankt igen.

Vil du uddybe med juleroser mv? Køber du dem i blomst og sætter dem i potter? Eller er de plantet i din have tidligere i år (hvornår skal de plantes?) og komme frem nu?

Jeg plejer faktisk at købe dem hos Gartneri Spiren. De har en webshop, men normalt har jeg lokket min nabo med på en roadtrip derhen. 
Jeg har dem både i krukker og i mine blomsterbede, og de klarer sig faktisk lige godt, synes jeg. 
Alt afhængig af, hvilken sort det er, så står nogle i knopper nu, mens andre allerede er sprunget ud – og når du først har dem i dine krukker eller bede, så kommer de igen år efter år 🙂

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

 • Højbede

  Hvilket materiale er dine højbede lavet af? Jeg vil ikke have trykimprægneret i nærheden af mine madvarer, varmebehandlet duer ikke til jordkontakt, og jeg synes, at lærketræ løber op ret hurtigt.

  Hvad har du mon valgt og hvorfor?

 • Hyggeligt indlæg – jeg blev haveejer sidste februar, så har meget at lære, men fik da et hæderligt højbed og minikøkkenhave op at køre.
  Nu er der netop bestilt spirrekasser på nettet, og så skal der bare bestemmes, hvad der skal sås i år 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *