Opskrift på friske forårsruller – vietnamesiske rispapirsruller

Friske forårsruller - vietnamesiske rispapirsfuller

img_9536

Jeg elsker friske forårsruller eller vietnamesiske rispapirsruller, som de jo egentlig er. Man kan lave sine helt egen favoritkombinationer, det er knasende sprødt og lækkert – og så er det altså let at lave, når man først lige har lært det – og det kan du lære i dette indlæg 😉

Hjemme hos os har det altid været oplagt gæstemad. Vi laver det hele klart i løbet af dagen – og når gæsterne kommer, så kan vi sidde sammen med dem ved bordet, hvor alle sidder og laver deres egne vietnamesiske forårsruller med de ting, vi har forberedt og stillet frem på bordet.

Det minder mig lidt om god gammeldags fondue, som jeg ikke er for fin til at elske – man er vel barn af 80’erne 😉

Det gode ved de friske forårsruller er, at man jo stort set kan bruge alt som fyld. Vi plejer at have to forskellige slags kød, masser af grøntsager – som altid skal skæres i små tynde strimler, friske krydderurter og så lækre saucer at dyppe i.
Her er nogle af de ting, vi elsker at putte i:

img_9505

img_9512

img_9514

Forslag til fyld i friske forårsruller:

 • Peberfrugt
 • Gulerødder
 • Agurk
 • Forårsløg
 • Hjertesalat
 • Bønnespirer
 • Avocado
 • Mango
 • Æbler
 • Chili
 • Frisk ingefær
 • Mynte
 • Basilikum
 • Frisk koriander
 • Risnudler

Vi har prøvet alverdens forskelligt slags kød som fyld, men favoritterne har været:

 • Andebryst
 • Svinemørbrad marineret i soya, hvidløg, chili, ingefær og citron
 • Oksekød
 • Store rejer marineret i lime og chili

Du skal også bruge rispapir – det kan du købe i de fleste større supermarkeder eller asiatiske specialforretninger. De fås i mange forskellige størrelser – vi går altid efter de mindste, så er det altså lettest at lave 😉

Som sauce/dip plejer vi at bruge:

 • Soya
 • Færdigkøbt sød chilisauce
 • Færdigkøbt hoisin sauce (jeg ELSKER det) – kan også købes i større supermarkeder og asisatiske specialbutikker
 • Hjemmelavet peanutsauce

Opskrift på hjemmelavet peanutsauce:

 • 4 spsk peanutbutter
 • 1 fed hvidløg
 • 1 lille løg
 • 2 spsk fiskesauce
 • Saft af 1/2 lime
 • 1 halv dåse kokosmælk

Det hele blendes grundigt sammen og der tilsættes evt. nogle grofthakkede peanuts – og voila, så har du saucen klar 🙂

Video med tip til hvordan du ruller friske forårsruller - vietnamesiske rispapirsruller

Fyld til friske forårsruller - grøntsager sauce kød sauce og dip

Sådan laver du friske forårsruller:

Når gæsterne kommer hælder du lige kogende vand over dine risnudler og skyller dem under iskoldt vand.
Derefter stiller du alle dine ting frem på bordet – grøntsagerne har du selvfølgelig snittet på forhånd, så alt er klart.

Du skal også have en stor skål med varmt vand – den bruges til at dyppe rispapiret i, før du laver dine vietnamesiske forårsruller. Det afhænger lidt af de forskellige mærker af rispapir, hvor længe de skal være i vandet. De skal ikke være helt bløde, når du tager dem op – så klistrer de sammen og er alt for svære at bruge – men de skal selvfølgelig heller ikke være helt stive. Prøv dig frem – du fornemmer ret hurtigt, hvad der er nemmest og bedst 🙂

Derefter lægger du rispapiret på din tallerken og finder det fyld, du gerne vil have på. Fyldet skal lægges på den nederste del af papiret – og det skal ligge vandret og ikke helt ud til kanten. Et godt tip er at lægge et stykke hjertesalat først og så lægge grøntsagerne ovenpå – så undgår du nemlig, at de stikker hul på rispapiret.
Du må endelig ikke fylde for meget på – så er den umulig at rulle – til gengæld lover jeg dig, at du kan spise mange, så der skal nok blive mulighed for at smage alt dit favoritfyld 😉

Du starter med at rulle nedefra. Rul stramt op over fyldet, og fold derefter begge kanter ind over, før du ruller den færdig. Det gælder om at rulle den rigtig stramt – og det kræver lige et par forsøg med rullerne, før du får den helt rette metode – men de smager altså godt, selvom de måske ikke er så flotte i starten 😉
Jeg har lavet en fiks lille video ovenfor som guide til hvordan man laver friske forårsruller.

Selvom det hele måske virker en anelse uoverskueligt ovenpå denne lange smøre, så LOVER jeg dig, at det er let og lækkert – og vi bruger jo kun en brøkdel af de ovenstående ting pr gang – så ofte laver vi det bare af de ting, vi lige har i grøntsagsskuffen – perfekt restemad 😉

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

 • Hej, har du et bestemt favoritmærke af rispapir ? Jeg kan egentlig ret godt lide smagen og ideen med forårsruller, men laver det aldrig da fornemmelsen af at jeg tygger i gummi ødelægger oplevelsen 😬 Eller gør jeg noget forkert ?

  • Nej jeg køber dem normalt i en lille asiatisk butik i Torvehallerne – Banh Trang My Tho – Tufoco – står der på pakken.
   Lader du dem mon ligge tilpas i vandet? De skal ikke være fuldstændigt bløde, så de klasker helt sammen, men de skal selvfølgelig heller ikke være helt knasende 😀
   – og så er mit tip at tage dem så små som muligt, så der ikke er alt for meget overskydende rispapir men masser af lækkert fyld i stedet 🙂
   Kram fra Lisbeth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *