Sådan laver du nemt nye stiklinger af din basilikum

hvordan dyrker man basilikum

hvordan dyrker man basilikum

hvordan formerer man basilikum

Hvordan laver man stiklinger af basilikum? Her viser jeg dig, hvordan du nemt kan formere din basilikum, så du har masser af basilikum hele sommeren til pesto, tomatsovs til din hjemmelavede pizza eller bare som lækkert fyld i en god salat.

Jeg elsker basilikum – og skulle jeg kun have én krydderurt i min have, så faldt valget også på den – selvom der er mange gode bud i min guide til gode krydderurter du selv kan dyrke. Jeg har ikke helt tålmodighed til selv at så min basilikum, eller dvs. min mand har nedlagt forbud mod det, fordi han er frygtelig træt af alle de små potter, der dermed fylder vindueskarmene herhjemme 😀
Jeg plejer derfor i stedet at købe en bestemt basilikum, som er ekstra vinterhårdfør – Magic Mountain, hedder den – og jeg køber den normalt fra Gartneri Toftegaard, og så dyrker jeg den i mit lille højbed på terrassen med krydderurter. Når du først har en basilikumplante, så er det rørende let at lave nye planter, så du i løbet af ingen tid kan have så meget basilikum derhjemme, at der er basis for at åbne din egen lille italienske restaurant 😉

hvordan dyrker man basilikum i højbed

flotte højbede

Du tager ganske enkelt bare din basilikum og nipper toppen af nogle af stængelerne. De skal ca. være 5-10 cm lange, og der skal gerne være 2-3 sæt blade på, og så skal du endelig ikke nippe hele stængelen af planten. Det smarte når du nipper noget af den af, er nemlig, at så sætter den to nye skud ud fra den oprindelige stængel, så din basilikumplante bliver endnu mere frodig, samtidigt med at du også laver nye planter. Winwinwin!

stiklinger basilikum

De afnippede stængeler sætter du i vand. Det kan være et glas eller en fin lille vase – det er egentlig ikke så vigtigt. Bladene skal ikke være nede i vandet, så du kan evt. nippe de nederste blade af for at undgå det.
Efter 2-7 dage er der allerede dannet rødder på din stængel, og så kan du sagtens plante den ud – eller i en potte i din vindueskarm, hvor du blot skal huske at vande den rigeligt især i starten, indtil den har fået godt fat på sin nye plads.

Mere enkelt bliver det næsten ikke – og det er simpelthen sådan et godt tip,synes jeg selv – det har i hvert fald forsynet os med massevis af basilikumplanter i år. Og hvor jeg normalt plejer at være en anelse nærig med at bruge af mine planter, fordi jeg ikke nænner det – så har vi i år haft mere end rigeligt at tage af.

 

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *