Mine gode genbrugskøb

Reklame – i samarbejde med DBA

dba3
Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg allerede har indrettet vores hus med rigtig mange genbrugskøb. Jeg har flere gange talt om, hvor vigtigt det er at have en fin balance mellem helt nye møbler, som vi naturligvis også har – og så genbrugskøb, der emmer af historie og sjæl.
Jeg kunne sagtens indrette et hus udelukkende med nye møbler – men det ville aldrig blive et hjem; og det er nok i virkeligheden der, hele forskellen ligger for mig.

Jeg har fx min fine lyserøde Fritz Hansen sofa, mit helt fantastiske barskab som jeg fik for en slik, barvognen fra vores bryllup og ikke mindst den originale gamle sætter-skuffe fra et trykkeri, som skal rumme gamle tryk-bogstaver og andre finurlige ting på mit kommende kontor.
Der er også den smukke gamle marmorerede pendel i vores entre – og sidste skud på stammen er to gudesmukke kina-pendler fra Bent Karlby, som jeg har søgt efter i et halvt år – og nu har fået sat i stand og hængt op i vores soveværelse.

august16

Men det er lidt sjovt det der med genbrugskøb – for jeg synes altså, det har udviklet sig ret hurtigt, så det nu er helt utænkeligt at smide ting ud. Man sælger dem eller forærer dem bort, så andre kan få glæde af det – og så man kan undgå ressourcespil.
Dengang jeg gik i gymnasiet kan jeg huske en pige fra klassen, der valgte at flytte hjemmefra – de fleste blev boende hjemme, til vi var færdige på gymnasiet og rykkede til en af universitetsbyerne. Men denne her pige, hun købte alle sine møbler i en genbrugsbutik – og jeg kan tydeligt huske, at vi andre var en smule… chokerede lyder måske lidt voldsomt, men vi syntes måske egentligt det var lidt mærkeligt sådan med brugte møbler.

Heldigvis er tiden en anden nu – og jeg ELSKER den historie mine møbler gemmer på, hvilke liv har udspillet sig omkring dem og tanken om at for mange år siden var der én, der havde sparet op og følte glæden ved endelig at kunne købe sig det møbel man drømte om.

For at fejre deres 35 års fødselsdag (de er åbenbart samme gode årgang som mig 😉 ) har DBA lavet et såkaldt genbrugsindex – de har simpelthen undersøgt, hvorfor folk køber genbrug.
Fx er det jo meget oppe i tiden med deleøkonomi – hvor airbnb og Uber har gået deres sejrsgang, fordi alle elsker tanken om, at ressourcerne som fx hus og bil, kan udnyttes af andre, når man ikke selv har brug for det. På samme måde kan DBA siges at stå for genbrugsøkonomi – hvor tingene ganske vist ikke deles – men hvor de sælges og genbruges, når man ikke længere har brug for det.

Men ud fra DBA’s Genbrugsindex står det klart, at der er 4 store grunde til, hvorfor folk køber brugte ting:

  1. Spare penge
  2. Gøre en god handel
  3. Kan købe ting man ellers ikke har råd til
  4. Få ting, som er unikke og har en historie.

For mit vedkommende er det klart grund nr 4, der er den primære årsag, til at jeg køber på DBA, loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Det betyder virkelig meget for mig, at mit hjem har personlighed og historie. Vi har masser af møbler fra fx IKEA og andre store kæder- men når vi blander dem med gamle unikke ting, så går det hele pludselig op i en større enhed.

Jeg har købt enkelte ting med det formål at spare penge – og der har det simpelthen været nye ting, vi ville ud at købe i en butik – hvor jeg så lige har tjekket DBA først og oftest fundet dem til nærmest halv pris, selvom de er helt som ny.
Det elsker jyden i mig naturligvis 😉

Køber du mon brugte ting – og hvilken af de 4 grunde har du til at gøre det?

 

del artiklen på FacebookDel på Facebook

1 Kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *