Havedagbog uge 1

forskel på juleroser og påskeklokker
Her er en af mine påskeklokker, der allerede nu blomstrer så fint

Nu har jeg været haveejer i 5 hele år, og jeg gik fra at være totalt novice til nu at være gået all in på drivhus, kompostering, frøbytte og endda at begynde at fremavle mine egne sorter af forskellige grøntsager. 
Jeg elsker havelivet med alt hvad det indebærer, og jeg vil så gerne formidle noget af min viden og især min haveglæde videre ud gennem skærmen.

Jeg er langt fra nogen ekspert, men jeg har brugt utallige timer måned efter måned på at læse mig til mere viden, jeg har dagligt hænderne i mulden, og jeg har skabt mig et netværk af andre haveinteresserede ildsjæle, som jeg har brugt til at sparre med.

haven i januar - en havedagbog med guide til hvad du kan lave i haven i januar

Jeg får enormt tit spørgsmål både her på bloggen og på instagram til nogle af de ting, jeg viser fra min have – og derfor vil jeg begynde 2021 med en ugentlig havedagbog. 
Her vil jeg fortælle, hvad jeg lige nu har af projekter i haven, her vil jeg dele viden om de ting som lige nu og her er aktuelle – og her kan I stille spørgsmål, som jeg efter bedste evne vil forsøge at svare på.

Jeg kommer muligvis også til at invitere nogle gæstebloggere på besøg, som hver især er eksperter indenfor små nicheområder – der findes nemlig et hav af passionerede ildsjæle, som jeg rigtig gerne vil give taletid, så de kan dele ud af deres ekspertviden.

Jeg  håber, at I vil tage godt imod det – det er jo sådan lidt et andet emne, end der ellers fylder her på bloggen, og faktisk er det også grænseoverskridende forpligtende for mig at forpligte mig til at lave et ugentligt indlæg her i serien. Men nu forsøger vi, og så må vi sammen se hvordan det går 🙂

Uge 1 – en ny begyndelse

Når julepynten er ryddet af vejen indenfor, får jeg altid en ubærlig længsel efter forår. Kalenderbladet er vendt sådan for alvor, vi har et helt friskt år foran os, og dagene bliver langsomt længere og lysere.

Rydder man nogle af de visne blade til side ude i haven i januar kan man se, at det allerede er begyndt at spire frem, og der går ikke lang tid før vintergæk og erantis begynder at blomstre.

Årets første uge i 2021 har allerede budt på flere solskinstimer end hele december 2020, og jeg har derfor trukket i det varme vintertøj og udnyttet muligheden for et skud D-vitaminer samtidigt med at jeg har fået ordnet en smule i haven.

Hvad er der af opgaver i denne uge i haven i januar?

Det er begrænset, hvad man endnu kan give sig i kast med i haven i januar, selvom det ærligt kribler i fingrene på mig for at komme i gang sådan for alvor.

Det har indtil nu været en virkelig mild vinter, så ukrudtet, jeg ikke nåede i efteråret, pibler lystigt frem, og det har jeg derfor fået luget ud i de seneste dage. 
Jeg ved af bitter erfaring, at det hurtigt kan få overtaget, når vi kommer lidt længere frem, så det var en fantastisk god følelse at få det gjort.
Jeg har en lille spand, jeg tager med mig rundt, og så bruger jeg normalt en lille haveskovl som denne, til lige at stikke ned under ukrudt og løsne jorden, så jeg nemt kan hive det op med rødder. Jeg har en lille skumpude, som jeg bruger når jeg ligger på knæ og luger – og så håndluger jeg altså i alle mine bede. 
Jeg har så mange forskellige planter, at det er noget hurtigere (og meget mere sikkert for mine små spirer) end at skulle bruge en hakke på et langt skaft.

Derudover har jeg taget vores juletræ og klippet alle grenene af. De er fremragende til at bruge til at dække de mere sarte planter i haven og krukkerne, så de bedre kan klare sig mod frosten. 
Det er især mine roser og hortensiaer, der nyder godt af det – og så har jeg enkelte andre stauder, som ikke er helt vinterhårdfør – som fx løvemund.
Til foråret, når jeg fjerner grangrenene, så klipper jeg dem i mindre stykker og smider dem ovenpå jorden i mit rododendronbed – når de komposterer hjælper de nemlig med at holde jorden sur, hvilket planterne elsker.
På den måde lever juletræet fint videre i havens kredsløb, og det gør mig altså lidt glad. 

Hvad kan du nyde lige nu i haven?

Først og fremmest så kan man ikke undgå at blive glad, når man kan se at der overalt er små grønne spirer på vej op af jorden i haven i januar. 
Jovist der kan sagtens nå at komme sne i flere måneder frem, men foråret er på vej, det kan man tydeligt se!

Der er også enkelte ting, som blomstrer lige nu – og netop de ting sørger jeg for at have rigeligt af i haven. Det har man nemlig i høj grad brug for, når alt andet er koldt, vådt og gråt.

En kejserbusk (reklamelink til en webshop der sælger dem), som sagtens kan blive stort som et træ, begynder at blomstre i november og står stadigt flot her i januar med sine lyserøde blomster, som faktisk sagtens kan minde lidt om et kirsebærtræ.

helleborus - forskel på juleklokke og påskeklokke

Derudover er det her i januar, at Helleborus (reklamelink til en webshop der sælger planterne) – påskeklokker og juleroser – for alvor begynder at folde sig ud. Forskellen på juleroser og påskeklokker er ikke så stor igen – juleroser, Helleboris Niger, er de første, der begynder at blomstre, og allerede i december kan man være heldig at se de flotte hvide blomster dukke frem. Hvis du er interesseret i at læse om påskeklokker og juleroser kan du finde meget mere information om dem lige her.

Et lille udsnit af nogle af de mange forskellige Helleborus jeg har i haven.

Påskeklokker, Helleboris Orientalis, fås til gengæld i et væld af farver, hvor mine de første sprang ud i slutningen af december- og de sidste afblomstrer først engang i april.

Min mor har fået smittet mig med sin kærlighed for de smukke planter, og jeg er sågar medlem af en facebookgruppe udelukkende om disse blomster 😀 


De sælges ofte i de fleste supermarkeder hen over vinteren, og her kan man også sagtens være heldig at finde nogle smukke planter, men hvis du virkelig vil se de særligt fine eksemplarer, så må du besøge Gartneri Spiren, i skælskør eller deres webshop. De har kæmpemæssige drivhushaller kun med påskeklokker. 
Og ja, det lyder nørdet – men sådan er det jo, når man bliver grebet af noget, og havelivet har altså ofte en tendens til at gribe om sig 😉

Jeg er tilbage igen med næste afsnit i næste uge, og hvis du har nogle spørgsmål til indlægget her – eller andre haverelaterede ting, så læg endelig en kommentar 🙂
Jeg vil også meget gerne høre, om havetemaet mon overhovedet er noget, I har lyst til at læse med på? ♥

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

 • Det er et emne jeg virkelig gerne vil læse mere om 🙂 Særligt når du også henvender dig til begyndere, som mig 🙂 Glæder mig allerede til næste søndag 🙂

  • Hvor er det dejligt at du har lyst til at følge med Kristine!
   Da vi overtog vores hus med min første have manglede jeg i den grad selv noget a la dette. Jeg endte med at suge viden til mig via en milliard spørgsmål i havegrupper på FB, men det er virkelig en blandet landhandel med de grupper, selvom folk er søde til at hjælpe.

 • Vild med ideen og saa klar paa at vaere med.
  De er saa smukke! Har du dem i krukker og udplantet? Og meget gerne tip til godt sted at koebe krukker samt hvilken jord man skal koebe…..;-)

 • Hej Lisbeth
  Hvor skønt at du vil tage os med rundt i din have. Jeg er selv novice og vil gerne gøre en masse ting i min have. Men jeg har så mange spørgsmål, og jeg ved ikke hvilke planter der er bedst og ser pænest ud osv. Så det er skønt med lidt inspiration. Hvad hedder den facebook gruppe du er med i omkring Helleboris Orientalis? Det kan jeg godt hoppe med på. De er jo vanvittigt flotte, og jeg har faktisk ingen i min have – endnu. Det første på vores liste er et drivhus.Og her er jeg også vanvittig meget i tvivl om både placering, skal jeg have fliser i hele drivhuset, størrelsen mm. Det kunne være fedt hvis du fortalte lidt om de beslutninger du tog omkring jeres drivhus, og om du der nu på bagkant er noget, du ville have gjort anderledes.
  kh Tine

 • Fantastisk emne – vi købte hus med en dejlig have sidste år. Jeg er selv kæmpe novice, men elsker at tusse rundt derude.
  Derfor er et ugentligt indslag med tips og aktuelle idéer til havearbejde lige noget for mig 🌸 Så skønt du vil dele ud.

 • Hej kære Lisbeth. Tusind tak for det her fokus. Jeg er selv novice inden for meget i haven. Nu skal vi flytte til en mindre grund – og det håber jeg kan give mig overskuddet til for alvor at forholde mig til det grønne 🙂 Jeg står med en konkret opgave: Vi har tre æbletræer – ét plantet for hvert af vore børn. Og vi vil så frygtelig gerne have nogle podninger med af disse træer. Men hvordan gør man dette bedst? Kan det være på det samme træ, man placerer podningerne? Jeg har forsøgt at gøre mig klog på det – men må sande, at trods mange års akademisk baggrund, så fatter jeg ikke meget af havebøger haha. Bå ja – vi har også et træ, vi skal have med os. Det skal jeg også lige hitte ud af. Tak for en skøn stemme i blogverdenen. Kh M

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *