Havedagbog uge 4 – Stiklinger af bærbuske og islygter

Denne uges havedagbog handler om hvordan du laver stiklinger af bærbuske – især ribs og solbær. Derudover viser jeg et hyggeligt og nemt projekt du kan lave med dine børn; nemlig islanterne hvor du bare skal bruge et par balloner. 

TILLYKKE – vi overlevede januar, som specielt i år har virket længere end nogensinde før. 
Nu har vi kun en enkelt, kort vintermåned tilbage, før kalenderen siger forår. Så kommer solen, spirene, varmen og vaccinen.

I denne uge har det stået lidt stille i min have, fordi frosten har haft et solidt tag i jorden. Vintergækkerne er ikke rigtig kommet længere frem end sidst, og mine juleroser ligger fladt hen over jorden og venter på at blive genoplivet af varmen.

vintergækker
Vintergækkerne er ikke rigtig nået længere frem end sidste uge, fordi frosten har et godt tag i jorden

Så længe der er frost i jorden, så kan man glemme alt om at luge ukrudt, samle blade og de andre praktiske gøremål, som man ellers ville bruge tiden på. Så derfor kan man med god samvittighed gemme de opgaver til en anden dag. Det skal man bestemt ikke kimse af – det med bare at være i haven uden den dårlige samvittighed, som man nogle gange godt kan blive ramt af. 

Jeg er dog med tiden blevet rigtig god til at pakke den væk, for jeg vil faktisk gerne kunne nyde haven uden at den bliver en sur pligt – så jeg når det jeg når, og det jeg ikke får ordnet, det når jeg nok til næste år i stedet 😉

vinterdrivhus

Min have er bestemt ikke nusselig og fin hele tiden – og ukrudtet får også overtaget en gang i mellem. Til gengæld så elsker jeg at være der, og der er også tid til bare at dandere den i drivhuset på en lun forårsdag eller til at sidde på terrassen med et glas køligt vin om sommeren, selvom der er mange andre ting, jeg i realiteten kunne kaste mig over.

Til gengæld gør frosten, at luften er helt sprød og frisk – og der har trods alt været en del solfyldte glimt i den forgangne uge.

Hvad er der af opgaver i haven i denne uge?

Der er dog stadigt et par enkelte ting, man godt kan få ordnet i haven i denne uge. Hvis du gerne vil have flere bærbuske i haven, så er det nemlig nu, at du skal begynde at lave stiklinger af bærbuske, som senere vokser sig til nye store bærbuske, der kan forsyne dig og familien med bær i rigelige mængder.
Du kan både lave stiklinger af de buske, du selv har i haven – men du kan jo også forhøre dig hos naboerne, om I mon skal bytte, hvis du gerne vil have nogle nye slags.

Sådan laver du stiklinger af dine bærbuske

Det er ganske let at lave stiklinger af især solbær, og ribs, og det er en billig måde at få flere bærbuske på – eller måske at lave små værtindegaver, til de haveejere, du har i din familie og omgangskreds.
Med alderen har jeg virkelig lært at sætte pris på den tid og omsorg der ligger i hjemmelavede gaver – og da jeg hverken kan strikke eller hækle, så holder jeg mig i stedet til gaver i denne stil 😉

Hvordan laver du stiklinger af dine bærbuske så du kan formere dem

 1. Klip grene af din bærbusk.
  1. For at lave en stikling af din bærbusk, skal du klippe et par grene af bærbusken. Klip dem bare af helt nede – så skyder din busk nemlig nye skud op derfra, og du skal under alle omstændigheder jævnligt tynde ud i de gamle grene, fordi det er de nye grene, der bærer flest og størst bær.
 2. Klip grenen i stykker a ca. 15 cm.
  1. Grenen klipper du i mindre stykker a ca. 15 cm, hvor du skal sørge for at klippe så der er en knop både øverst og nederst på din gren. Det er vigtigt at holde styr på, hvad der er op og ned på grenene, så du kan evt. lave et skråt snit i den ene ende og et lige snit i den anden. Sørg endelig for, at din havesaks eller din kniv er helt ren, så du ikke risikerer at stiklingerne bliver ødelagt af fx svamp.
 3. Stik grenene i jorden.
  1. Nu skal dine grene – eller stiklinger, som det jo faktisk er – stikkes i noget fugtigt jord. I realiteten kan du faktisk bare stikke dem direkte i jorden, der hvor du gerne vil have buskene, men de kræver altså lidt kærlig opmærksomhed i starten, og det er min erfaring at man ofte glemmer det, når de står ude i haven. 
  2. Derfor vil jeg anbefale at du sætter dem i nogle små potter. Det kan sagtens bare være nogle plastikpotter, som du har gemt fra sidst du købte planter, men hvis du ved, at du fx skal give nogle væk til værtindegaver, så se om du ikke kan finde en lidt flottere potte frem.
  3. Fyld potten med jord – det kan sagtens bare være jord fra dine bede, og du kan også bruge almindelig jord fra plantesække. Tryk det godt ned i krukken og stik dine grene ned. Stik dem et godt stykke ned og sørg for at de står fast. Hvis jorden er tør, skal du vande den en smule. Jeg har flere gange hørt, at det er bedst for dem, hvis man stikker dem i jorden helt ude ved kanten af krukken, men jeg har ærligt ikke selv bemærket nogen forskel.
  4. Du kan sagtens have flere grene i den samme krukke 🙂
 4. Sæt dem lyst og en smule lunt.
  1. Jeg sætter mine krukker i mit drivhus her i de første par kolde måneder. De skal nemlig gerne stå lyst og en smule beskyttet – før jeg fik et drivhus, satte jeg dem fx i en lys vindueskarm i vores gæsteværelse, hvor der er dejlig køligt.
  2. Efter et par måneder, når det begynder at blive mere lunt i luften, kan du sagtens sætte dem udenfor. Her kan du se at knopperne springer ud, og at der kommer små blade på – så kan du være helt sikker på, at der stadigt er liv i din stikling. 
 5. Vent.
  1. Nu skal du egentlig bare vente på, at de begynder at sætte rødder. I mellemtiden er det vigtigt, at du sørger for at holde jorden fugtig, så den aldrig tørrer ud. Du kan evt. trække en gennemsigtig plastikpose ned over grenen og potten, fordi det forebygger at vandet fordamper alt for hurtigt. 
 6. Plant dem ud.
  1. Omkring starten af juni kan du sagtens plante dem ud, hvor de skal ende med at vokse – men pas endelig stadigt på rødderne, og sørg for at vande godt det første tid.

Hvordan laver man stiklinger af solbær og ribs?

Hvad kan du nyde i haven i denne uge?

Nyd det fine frostvejr – de seneste år har det været begrænset, hvor meget frost vi overhovedet har haft, og selvom vi nok alle længes efter varmere vejr, så er der altså også noget smukt over en frostklar dag. Børnene har hældt vand ud på en del af terrassen, som vi ikke færdes på – så de har lavet en skøjtebane.

Vi har også benyttet frostvejret til en anden hyggelig aktivitet; vi har nemlig lavet vores egne lanterne af is, og det er faktisk ganske let og sjovt, hvis I vil gøre os kunsten efter.

DIY Guide – sådan laver du islygter

DIY guide - sådan laver du din egen islygte

Du skal faktisk bare bruge en ballon og et fyrfadslys. 
Fyld vand i ballonen, så den har en passende størrelse – mine er ca. 10 cm i diameter.
Stil ballonen udenfor i en skål, som kan hjælpe den med at holde en pæn facon. 


Alt afhængig af temperaturen og størrelsen på ballonen, tager det ca. et døgn, før ballonen er frosset tilstrækkeligt. Det er lidt svært at vurdere, så mit bedste råd er at lave et par stykker, så du kan prøve dig lidt frem. 
Klip ballonen af, og bank hul på iskuglen i toppen. 
Det er ikke meningen, at den skal være gennemfrossen (så er der nemlig ikke plads til et lys indeni). Skyl den lige kort indeni og sæt den så udenfor.

Sæt et fyrfadslys i, og voila; så har du den fineste islygte, som holder lige indtil det bliver tøvejr igen.

Hjemmelavede lygter af is

Ugens spørgsmål

Hvis du har nogle spørgsmål – eller forslag til emner, jeg skal tage op her i havedagbogen – så sig endelig til! 
Det er ofte de samme ting, man hver især sidder og er i tvivl om, og derfor er det typisk også noget mange andre også får gavn af at læse om 🙂

 Hvad er forskellen på en påskeklokke og en julerose? Jeg har købt en stor flot en (tror det er en påskeklokke), og har sat den i en krukke ved hoveddøren, det pynter virkelig fint. Hvordan får jeg den til at holde til næste år? Skal den plantes ud i jorden?

Hvis den blomstrer nu, så er det næsten med garanti en påskeklokke. Jeg har skrevet lidt om det her, men forskellen på påskeklokker (Helleborus Orientalis Abchasicus) og juleklokker (Helleborus Niger) er følgende:

 • Juleroser blomstrer allerede omkring juletid
 • Juleroser er kun hvide
 • Påskeklokker begynder først at blomstre i januar/februar men blomstrer så til gengæld helt frem til Påske
 • Påskeklokker fås i et væld af farver og både som enkelte og dobbelte. 

De har hver deres charme – der er ingen tvivl om, at påskeklokkerne er mest interessante og spændende – og har du flere af dem i haven, så vil du hurtigt fremavle dine helt egne nye varianter, fordi de bliver bestøvet af hinanden og er flittige til at så sig selv, og så dukker der altså helt nye farver frem efter et par år.
Til gengæld er julerosen stort set det eneste der blomstrer udenfor i december, og den lyser noget så smukt op i dine bede med sin sarte hvide farve.

forskel på juleroser og påskeklokker
Her er en af mine påskeklokker, der allerede nu blomstrer så fint

Du kan sagtens plante den ud i dit bed – og du kan også sagtens lade den stå i krukken til næste år. Bladene mister den ikke, men den er naturligvis lidt halvkedelig at se på, så jeg sætter mine krukker med påskeklokker hen i et hjørne af haven, hvor de står i skygge og er gemt lidt væk, og så sørger jeg for at vande dem jævnligt om sommeren. 
Når efterårsblomsterne er visnet ned i mine krukker, så henter jeg krukkerne med påskeklokker frem igen, og så er de faktisk allerede på vej med nye blomsterknopper 🙂
Du kan med fordel gøde den et par gange i løbet af sommeren, og så er påskeklokker meget glade for kalk, så jeg giver krukkerne en lille håndfuld af det både forår og efterår 🙂

 Er frø “bare” frø? Altså hvad er forskellen på frø fra supermarkedet og så  en have-hjemmeside?

Som udgangspunkt er frø bare frø, ja. Der kan dog være forskel på selve spirekvaliteten, og den påvirkes bl.a. af alderen på frøene. Jo ældre de er, dets lavere er spireprocenten – men man kan altså sagtens bruge gamle frø fra gemmerne, så skal man nok bare så lidt ekstra for en sikkerheds skyld.

Alligevel vil jeg sige, at der er stor forskel på, hvor du køber dine frø. Sidste år købte jeg fx tomat- og chilifrø fra denne webshop, hvor jeg oplevede at flere af de frø jeg havde købt, endte med at være nogle helt andre planter, end jeg havde bestilt – og det er ærlig talt virkelig ærgerligt at opdage.

Så derfor; du skal sørge for at købe frø fra en webshop med gode anmeldelser (som fx Albinus Frø – de kan varmt anbefales), eller at bytte frø med nogen, du stoler på, eller som jævnligt bytter frø. 
Men jeg vil bestemt hellere så frø, jeg har byttet mig til eller fået fra nogen jeg kender, end jeg vil købe dem i en webshop. Kvaliteten er som sagt den samme, og det er altså en rigtig rar følelse, at man dels sparer penge – og at man på den måde undgår ressourcespild til emballage, produktion osv. 🙂

del artiklen på FacebookDel på Facebook

1 Kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *