Opskrift på den bedste og nemmeste hjemmelavede hyldeblomstsaft



Her kommer opskriften på den bedste og nemmeste hjemmelavede hyldeblomstsaft, du overhovedet kan finde.

Jeg har lavet hjemmelavet hyldeblomstsaft de sidste par år, og i år er hele min portion af saft dedikeret til brylluppet, hvor den skal læske vores gæster på en (forhåbentlig) solrig sommerdag i smukke patentflasker med hjemmelavede etiketter.

Børnene hjælper hvert år med både at plukke hyldeblomsterne og lave saften – netop fordi opskriften er så nem. Herhjemme får vores børn normalt altid enten vand eller mælk (vi er så heldige, at de aldrig efterspørger andet – en sjælden gang vil de gerne have et glas juice om morgenen, men sodavand kan de fx slet ikke lide) – og derfor er det også en ekstra luksus at kunne drikke et glas saft, som de selv har været med til at lave – og jeg synes, det er skønt at jeg med 100% sikkerhed ved, at det er helt fri for farvestoffer, tilsætningsstoffer og kunstige sødestoffer.


Du skal bruge:

  • 40-50 skærme hyldeblomster
  • 1,5 kg sukker
  • 3 økologiske citroner
  • 3 spsk citronsyre (ca. 40 g)
  • 2. liter kogende vand

Sådan gør du:

  • Sørg for at klippe alle stilke af hyldeblomsterne. Stilkene kan gøre saften  bitter – og selvom det er lidt af et pillearbejde, så er det altså besværet værd! Jeg klipper dem lige under blomsterkronen, så der stort set ikke er noget stilk tilbage, og blomsterne bare drysser ned i gryden/skålen.
  • Læg alle blomsterne i en skål eller en gryde – de skal IKKE skylles – du sier saften til sidst, så der kommer snavs og utøj væk.
  • Vask citronerne grundigt og skær dem i skiver. Pres noget af saften ned over hyldeblomsterne og læg skiverne ovenpå.
  • Hæld sukkeret ovenpå.
  • Til sidst hælder du citronsyren på. Det kan virkelig anbefales at købe citronsyre i Matas, hvor du kan få det i større pakninger, og hvor det koster en brøkdel af prisen på de poser, man kan købe i supermarkedet.
  • Herefter tager du de 2 liter kogende vand og hælder over, hvorefter du rører rundt med en helt ren ske.
  • Sæt låg på gryden eller put film over skålen.
  • Sæt det i køleskabet og vent 3 dage (i mellemtiden kan du nyde den liflige duft af hyldeblomst, der breder sig i dit køleskab og hele dit køkken).
  • Rør i skålen/gryden et par gange om dagen.
  • Efter 3 dage tager du saften og hælder den gennem et rent klæde, så du får siet alle urenheder fra. Der samler sig lidt “grums” på bunden af flasken – det er pollen, og det er helt uskadeligt.
  • Nu kan du hælde saften på flasker – jeg bruger tomme vandflasker i plastic, og fylder dem ikke helt op. De skal nemlig i fryseren, hvor de kan ligge og vente på at blive drukket. Hvis du sætter saften i køleskabet, kan den holde sig i ca. en uge (så længe går der dog sjældent, før flasken er tom 😉 ).
  • Hvis du har lyst, kan du hælde citronerne og hyldeblomsterne tilbage i gryden/skålen og hælde en flaske vodka over, sætte det tilbage i køleskabet og lade det trække i tre dage. Efter at have siet det, har du den mest fantastiske hyldeblomstvodka, som enten kan drikkes med danskvand eller helt rent som shots 😉

Saften er koncentreret, så du skal ca. blande den op med 4-6 dele vand, når du drikker den.
Du kan også med fordel lave noget af saften til isterninger – så er det dejlig nemt at putte det i et glas vand, når lysten melder sig 🙂

 

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *