Let opskrift på henkogte tomater

opskrift på henkogte tomater

opskrift på henkogte tomater

henkogte tomater opbevaring

opskrifter med tomater

Henkogte tomater er en helt fantastisk ting at lave nu, så man til vinter kan åbne et glas med lækre solmodne tomater, der dufter og smager af sommer. Det er simpelthen et lille stykke sommer, man gemmer væk til de kolde og grå vinterdage ♥
Netop fordi man laver dem med henkogning, kan de sagtens holde sig hele vinteren. 

Henkogte tomater kan både bruges i en lækker tomatsovs, gryderetter men også enkeltvis i salater eller som lækre tapas.

De er så lette at lave, at det næsten er dumt at lade være, og lykken når de farverige tomater står på ræd og række i deres glas er lykken altså til at tage og føle på – eller det er måske bare mig, der er blevet lidt for meget hausfrau 😀

opskrift henkogte tomater
Her er lavet et glas kun med gule og (modne) grønne tomater, for at give et smukt farvespil

Men ikke desto mindre, så følger her min opskrift på henkogte tomater. Hvis du ikke selv har tomater i haven eller drivhuset (vi nåede heldigvis i mål med vores drivhus i tide til at få plantet en masse tomater), så kan du også sagtens købe nogle hos din grønthandler, som lige nu ofte har overmodne tomater til spotpris, og de er netop helt perfekte til at lave henkogte tomater med.

opskrift på henkogte tomater

Opskrift på henkogte tomater

Her får du en virkelig let og hurtig opskrift på henkogte tomater. De er fantastiske at finde frem til vinter, hvor smagen af sommerlækre tomater er god at putte i både pastasauce, gryderetter eller til en lækker salat.
0 fra 0 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Keyword: Henkogning, Henkogte tomater, Sylteglas, Tomater
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 4 timer
Antal: 1 Glas

Equipment

 • Patentglas

Ingredienser

 • 1 kg Modne tomater
 • 1/2 stk Hvidløg Altså ikke kun 1 fed, men et helt halvt hvidløg
 • 1 spsk Salt
 • 1 stk Chili
 • 1 dl Olivenolie
 • 1 masse Friske krydderurter Jeg bruger primært basilikum, oregano og timian

Sådan gør du

 • Start med at vaske dine glas grundigt, skolde dem og evt. skylle dem med atamon, så du er sikre på, at dine tomater kan holde sig så længe som muligt.
 • Hvis tomaterne er store, skæres de i halve eller kvarte. Er det blomme- eller cherrytomater, behøver du ikke at gøre det.
 • Tomaterne lægges i et henkogningsglas og stoppes tæt sammen. Det gør ikke noget, at de går lidt i stykker, når du gør det.
 • I midten af glasset lægger du hvidløg, krydderurter og chili.
 • Når glasset er helt fyldt op med tomater, tilsætter du salt og olivenolie. Hvis alle tomaterne ikke kan være i ét glas, fordeler du det bare ud på flere. Jeg laver både små og store glas, så der både er til gæster og når vi bare er alene.
 • Nu skal du presse låget godt ned og lukke det. Jeg bruger udelukkende de traditionelle patentglas med en gummiring, fordi de kan lukkes under henkogningen. Hvis du bruger almindelige sylteglas med skruelåg, så skal du bare lukke dem helt løst.
 • Tænd ovnen på 130 grader (ikke varmluft) og sæt glassene i ovnen. De skal stå i en bradepande med vand i. Når indholdet i glassene begynder at boble, løber lidt af det nemlig ud og ned i bradepanden - og med vandet undgår du, at det brænder på.
 • Nu skal glassene stå og hygge sig i ovnen, til det begynder at småboble, og tomaterne falder lidt sammen.. Alt efter størrelsen på glassene og også størrelsen på tomaterne kan det tage meget forskellig tid, men du skal nok regne med ca. 3-6 timer.
 • Når glassene er færdige, slukker du ovnen og lader dem køle af. Hvis du har brugt almindelige sylteglas, skal du med en grydelap få skruet lågene helt fast på, før de afkøler. Har du patentglas, som jo blev lukket før de kom i ovnen, så skal du ikke gøre noget.
 • Når de er kolde, tørrer du dem lige af udenpå, og så er kan de sagtens holde sig hele vinteren, hvis de står et mørkt og halvkøligt sted.
del artiklen på FacebookDel på Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *