Lidt om vores økonomiske prioriteringer som familie

Reklame – i samarbejde med Alm. Brand


Det der med økonomi er sådan en lidt underlig størrelse. Det er egentlig noget, man helst vil beskæftige sig så lidt med som muligt – men når det ikke fungerer, så fylder det uendelig meget på en virkelig negativ måde.

Jeg har et kæmpe behov for struktur, budgetter, lister og excellark når det kommer til min privatøkonomi – ganske enkelt fordi det stresser mig, hvis jeg ikke har den fornødne oversigt til at danne mig et overblik.

Vi købte jo vores hus for 1,5 år siden, og i den forbindelse fik vores økonomi selvfølgelig en grundig gennemgang – efterfølgende har min mand skiftet job og har dermed også fået mere i løn – men vi har egentlig ikke ændret på vores budget, og sjovt nok har vi stadigt ikke flere penge tilbage sidst på måneden 😉

Som jeg før har nævnt, så drømmer vi virkelig meget om at kunne tage på en lang rejse med børnene til et sted udenfor Europa. Jeg tænker Vietnam, min mand vil gerne til Mexico – men under alle omstændigheder, så kræver det, at vi strammer lidt op, får kigget forbruget igennem og får skåret ind til benet, så vi kan lægge penge til side.

Alm. Brand har lavet et smart univers, Pengeliv.dk, der består af 9 forskellige moduler, der alle giver dig et større indblik i nogle af de ting, der påvirker din økonomi – og dermed også i høj grad din hverdag.
Det der især er brugbart for os lige nu er Forbrugerliv – hvor du kan vælge de tre ting, du ved, der koster dig lidt for mange penge hver måned. Her er det fx takeaway, cafébesøg og børnetøj 😉
Det giver dig – sort på hvidt – et helt konkret beløb, du kan spare om året, hvis du skærer de udgifter fra – og det giver altså stof til eftertanke at se, at vi fx kunne få råd til en hel familieferie (det stod der faktisk helt konkret uden at jeg havde tastet noget ind om, hvad vi ville spare op til 😀 ) hvis vi sparer på de områder.

Billedet her blev taget den dag, vi netop havde fået GO fra banken til at kunne købe et hus ♥

Boligliv havde fx været aktuelt for os for et par år siden. Vi sad i en lillebitte lejelejlighed og drømte om et hus – men vi havde SÅ svært ved at se, hvordan vi nogensinde skulle rykke videre til at købe et hus som førstegangskøbere.
Vi endte faktisk med at købe os til privat rådgivning i processen – hvilket var en stor hjælp – men jeg tror, vi kunne have kommet meget langt, hvis vi havde haft Pengeliv dengang.

Men det, der for alvor er relevant for mig – er faktisk modulet omkring pensionsordning – Pensionsliv. Det er tørt og kedeligt, ja! – men det er bestemt heller ikke sjovt, hvis der ikke er styr på det – og det kan jeg godt afsløre, at der ikke er hos mig, nu hvor jeg arbejder som selvstændig.
Det har været en evig dårlig samvittighed for mig de seneste år -og nu hvor vi er faldet på plads som boligejere og har fået luft i økonomien, så er det simpelthen noget, der skal styr på!
Gennem Pengeliv har jeg faktisk fået booket et rådgivningsmøde omkring det – og jeg er meget spændt på at se, hvad der kommer ud af det 🙂

Noget af det, jeg faktisk virkelig godt kan lide ved Pengeliv er, at nogle af modulerne ikke direkte omhandler økonomi – som fx Arbejdsliv – der handler om, om der er balance i work/life fordelingen.
Det er vist noget, de fleste småbørnsforældre til tider har problemer med; den der evige dårlige samvittighed – og her bliver der i Pengeliv stillet de helt rigtige spørgsmål, der giver anledning til at reflektere over, om der er nogle ting, man ønsker at ændre – eller om man i stedet egentlig bare skal pakke den dårlige samvittighed væk og være glad for det liv, man allerede har.
Som sådan har det jo ikke direkte noget med penge at gøre – og så alligevel. Hvis der er luft i økonomien kan det jo netop være noget, man kan ændre på ved at lægge sit arbejdsliv lidt om og fx gå ned i tid.
Det skal bestemt ikke være nogen hemmelighed, at jeg i sin tid blev selvstændig for at kunne have tid til vores børn, mens de var små – og det har da uden tvivl kostet os en del penge ift. hvis jeg havde taget et job som advokatfuldmægtig og gået benhårdt efter en karriere i den retning. Men vi er glade som familie, og jeg er endt i en karriere, der faktisk går over al forventning både med arbejdsglæde og med indtægt.
Og nu hvor jeg faktisk snart er mor til 2 skolebørn, så bliver der også automatisk mere og mere tid og luft til at arbejde, fordi behovet for Mor bliver mindre 😉 – og så kan jeg passende skrue langsomt op for karrieren.

Nu har jeg som sagt et ret stort behov for at have et overblik – men jeg ved da fra både veninder og bekendte, at kvinder ofte lige præcist ikke interesserer sig så meget for familiens økonomi – og det kan jo hurtigt gå hen og blive noget rod, hvis man en dag står alene.
Så måske det her kunne være en anledning til, at du susede ind forbi Pengeliv og prøvede nogle af modulerne for selv at få en idé om, hvordan det kan hjælpe dig – og hvor du selv mangler at få lidt styr på nogle af dine økonomiske forhold? 😉

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

  • Vi har i de sidste 8 år været flittige bruger af vores excelark med vores forbrug. Inspireret af luksusfælden og fordi vi ville have overblik over det “løse forbrug” da vi også gik med husdrømme! Og det fungerer rigtig godt, vi sætter alt hvad vi bruger ind i det Excel ark ned til mindste kroner fordelt på forskellige kategorier! Det giver et super overblik og en bevidsthed/opmærksomhed omkring hvad vi bruger penge på uden alligevel at tænke over det.

    • Det er virkelig imponerende, at I har SÅ meget styr på det.
      Jeg er mere typen, der gerne på forhånd vil have delt min økonomi op i forskellige kasser – så jeg har konti til stort set alt og kan dermed holde øje med, at vi ikke bruger for meget på fx børnetøj 😀

  • Godt nok kan vi se hvad vi bruger penge på, men det betyder jo ikke at vi ikke kommer til at bruge for meget på visse “unødvendige” poster! Der er også lidt walk of Shame over det, især når manden en gang imellem siger at jeg vist har shoppet lidt for meget🙈😂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *