Baby og bæredygtighed

♥ Reklame – i samarbejde med Onlinekids ♥

Selvom jeg stadigt hele tiden kan mærke frygten og angsten lure i baghovedet, så man måske naturligt forsøger at distancere sig selv fra graviditeten og det lille liv der på daglig basis vokser sig større og større, så kan jeg heldigvis ikke sige mig fri for at begynde at planlægge, at glæde mig og at se fremad – på livet i en familie med 5 medlemmer, hvor den mindste pludselig er lillebitte.

Eftersom de to ældste til den tid næsten er 8 og 10, så er det selvsagt også begrænset, hvad vi har tilbage af ting, fra da de var små. Eller; tøj har vi faktisk en del af – jeg har aldrig orket at få solgt ud af det, og når man har et hus med masser af plads i både kælder og på loftet, så er man ikke helt tvunget ud i det på samme måde som ellers 😉

Noget vi til gengæld ikke rigtigt har noget tilbage af, er legetøj og møbler til babyværelset. Det er så ikke fordi vi har solgt det, men fordi meget af det simpelthen har været en omgang billig bras, for nu at tale lige ud af posen. De fleste af de ting, der rent faktisk har overlevet to børns hårdhændede behandling, er noget af det min mand og jeg har gemt fra vores egen barndom 😉 Og i en tid, hvor bæredygtighed bliver vægtet utrolig højt af de fleste, så er det da ærlig talt lidt sært, at legetøjet ikke længere laves til at kunne gå i arv. Ikke laves til at kunne bruges igen og igen også af de kommende generationer?

Det har i hvert fald fået mig til at gøre mig nogle overvejelser omkring de anskaffelser, vi skal have gjort os til det 3. barn – hellere betale lidt ekstra for kvalitetslegetøj, så det kan sælges videre efterfølgende og andre kan få glæde af det (for nej; der kommer ikke flere efter denne baby 😀 ). I sidste ende er det både en gevinst for pengepungen og miljøet, hvis vi kan holde os til produkter, af høj kvalitet, som kan genanvendes igen og igen – også selvom prisen er lidt højere end de billige alternativer, som netop ikke holder til mere end max ét barn.

Pinolino er et brand, der netop har fokus på det; bæredygtighed, kvalitet, økologi og omtanke for naturen – de giver faktisk hele 10 års plusgaranti både på deres fine møbelserier til børn men også på Pinolino trælegetøj hvor du kan finde alle de klassiske ting som gåvogne, løbecykler, hammerbænke mm. Og så er alle deres møbler lavet langtidsholdbare – ikke kun i forhold til kvaliteten, men også så babysengen fx kan udvides til en juniorseng, pusledelen på kommoderne kan tages af, så man kan bruge den som almindelig kommode bagefter – og på den måde giver det hele bare lidt bedre mening, synes jeg.

Hvor meget tænker I bæredygtighed ind i jeres køb – både i hverdagen men også i de lidt større investeringer?

Jeg må indrømme, at det efterhånden er noget af det, jeg prioriterer højst i forhold til den måde, jeg bruger mine penge på, og på den måde jeg agerer i min hverdag.
Jeg husker altid et stofnet, når jeg skal handle, så jeg undgår at købe plastikposer.
Vi sorterer skrald herhjemme – vi har faktisk hele 7 kæmpe skraldespande på vores matrikel – og derudover en fin kompostbeholder i baghaven.
Jeg køber og sælger enormt meget brugt tøj – både til mig selv og til børnene. Og når jeg køber tøj fra nyt – i hvert fald til mig selv – så går jeg oftest efter de klassiske men måske lidt mere kostbare køb, som netop holder i lang tid og ikke er så sæsonprægede.
Jeg laver fantastiske møbelkup i diverse “gives væk” grupper på Facebook  – jeg har senest erhvervet mig et smukt grønt marmorskrivebord, et antikt sminkebord med spejl til vores gæsteværelse, et stort sminkebord med et trefløjet spejl til min datters værelse, et fint gammelt hjørneskab og en svensk slagbænk, som jeg knuselsker.
Og sådan helt lavpraktisk, så går jeg ind for stop madspild, så vi laver ofte en omgang tømgrøntsagsskuffen til aftensmad for at undgå at smide mad ud.

Det blev vist en lidt længere smøre – fra babylegetøj til madspild 😀 – men jeg vil så gerne være med til at sætte nogle tanker i gang hos andre omkring bæredygtighed. Forhåbentlig også uden, at I føler, at jeg forsøger at presse nogle holdninger ned over hovedet på jer – for sådan skal det ikke være!
Jeg tænker bare, at når man på alle andre måder passer på sine børn og forkæler dem på alle leder og kanter, så er det vigtigste jo faktisk at kunne være med til at give dem en opvækst i en verden med en fremtid. At vi passer på Jorden for dem, og at vi lærer dem de samme principper, så deres børn og børnebørn også har et sundt og grønt sted at vokse op. Giver det mening overhovedet?

Og hvis vi så skal slutte, hvor vi startede – nemlig med legetøjet! 😉 Så er jeg simpelthen nødt til lige at vise den her fine købmandsbutik, som også er fra Pinolino trælegetøj.
Min datter har længe ønsket sig en købmandsbutik – faktisk begyndte hun nok at drømme om det i takt med, at hun voksede fra sit legekøkken, som ellers har været et gigantisk hit gennem flere år.
Det gider hun ikke rigtigt længere – nu bruger hun til gengæld lang tid på at fabrikere cupcakes, is og slik i både perler, tegninger og andre kreaprojekter, som hun så efterfølgende sælger til os for nogle hjemmelavede mønter.
I weekenden holder hun også tit butik på fortovet sammen med nabopigen, hvor de sælger saftevand, kirsebær eller hjemmebagte muffins til stort set ingen penge – men de har en fest med det.
Jeg har nok været tilbageholdende med at købe et til hende (hun ønskede sig det både til jul og fødselsdag) fordi jeg ikke vidste, hvor længe interessen ville være der – men den er der altså endnu, og nu hvor vi ved, at der kommer en lille efternøler i familien, så giver det måske lidt mere mening, fordi der så er en til at overtage den på et senere tidspunkt – er den ikke bare helt fantastisk fin?

del artiklen på FacebookDel på Facebook

1 Kommentar

  • Kære Lisbeth.. Jeg synes at det er skønt at du tænker i bæredygtighed – og deler det her. Det ER bare vigtigt at vi tænker os om – især når vi sætter børn i verden – vi vil jo gerne have noget godt at give videre til dem at leve i…
    Nu kommer jeg til at kommentere lidt på dit forrige indlæg vedr jeres 5 års bryllupsdag – og tillykke med den. Dejligt at se billederne igen og dejligt at læse dine tanker, de gav god mening herhjemme, har kendt min mand i 19 år, og elsker som du den verden vi har skabt sammen – selvom der også er madpakker og det hele.
    Og så kan jeg ikke lade være med at takke dig for ideen til slikbuffet. Vi havde kobberbryllup kort tid efter I blev gift. Vi blev gift på rådhuset, men valgte at blive velsignet på kobberbryllypsdagen som heldigt nok faldt på en lørdag. I den anledning lavede vi en slik buffet – ideen kom fra dig – og sikke en succes!! Vi har siden holdt 2 konfirmationer, og kan jo slet ikke holde noget nu – uden slik buffet. Derudover lod jeg mig inspirere af dit utroligt smukke bryllups hår – og gik til frisøren og fik sat det så fint.
    Så jeg har ikke rigtig sagt noget herinde før for nyligt – men du har faktisk være en stor inspirator til en del gode ting herhjemme! Det skal du have tak for!
    Kærlige hilsener og med håb for snarlige gode nyheder til jer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *