Dyrk dine egne blåbær – sådan får du succes med dit blåbærbed

Hvordan planter man blåbærbuske i egen have

Tips til blåbærbed

Tips til at dyrke blåbær i surbundsbed

Vil du gerne dyrke dine egne blåbær i haven?
Her er en guide til hvordan du kan anlægge dit eget blåbærbed i surbundsjord.

De seneste par år har jeg gået og fået finpudset haven. Jeg har fået lavet højbede, staudebede og sågar et rosenbed – og i al den tid, har jeg også gået og drømt om et blåbærbed, men jeg har ikke helt turde at kaste mig ud i det.

Jeg har fået at vide af flere, at det var en frygtelig besværlig omgang, som sjældent lykkes. Der skal bruges en helt anden slags jord, flere forskellige slags planter – ja der var masser af grunde til at holde sig langt væk fra det projekt 😀

Men nu har jeg heldigvis gjort det – fået mig det fineste blåbærbed, som allerede blomstrer noget så fint og lokkende lover os en god høst, når sommeren kysser efteråret velkommen.

Og jeg har lovet flere af jer at dele mine tips, så I også kan anlægge et blåbærbed – nemt og hurtigt i jeres egen have.

Tips til surbundsbed i haven

Hvordan dyrker man blåbær?

Tips til at dyrke blåbær i egen have

 • Blåbær skal plantes i surbundsjord! Det er ikke rigtigt noget, du kan komme udenom – med mange planter, kan de sagtens trives i almindelige jord, selvom man anbefaler surbundsjord/spagnum – men ikke blåbær. Her er der intet kompromis, og hvis du ikke allerede har surbundsjord i skuret, så må du ud at investere i noget. Du kan købe det mange steder online, hvor de leverer lige til din hoveddør – fx her – og ellers har alle planteskoler det også til en billig pris.
  Jeg har lavet et helt afgrænset bed med surbundsjord – men du kan jo sagtens grave ud i et almindeligt bed og fylde det med surbundsjord – så skal du bare grave et godt stykke ned under buskene, så deres rødder vokser i det rigtige jord.
 • Du skal have minimum 2 forskellige sorter blåbær – og helst 3 faktisk. Det er for at de kan bestøve hinanden, og derfor er det også vigtigt at du vælger nogle sorter, som ca blomstrer på samme tidspunkt.
 • De skal have vand. Masser af vand. Da de er plantet i spagnum, tørrer jorden desværre hurtig ud – og derfor er det vigtigt, at du er flittig med vandslangen på de varme sommerdage.
 • Dæk evt. jorden med barkflis for at hjælpe mod udtørring.
 • Plant dem på en meget solrig plet – de kræver masser af sol for at få lækre modne bær.
 • Før du planter dem kan du med fordel sætte dem i en spand eller balje med vand i en halv times tid, så de får suget masser af vand til sig – og så er det også super vigtigt, at de bliver vandet meget de første par måneder. Ikke bare, så overfladen er våd – men så det siver ned til rødderne og de kan udvikle et stort rodnet.
 • De skal plantes lige så dybt, som de står i potten.
 • Du kan både købe de store udenlandske blåbærbuske – dem hvor bærret er hvidt indeni – og så kan du købe de lave danske blåbær (de kaldes også vilde blåbær), der er blå hele vejen igennem. De danske planter er nærmest en slags bunddække fremfor en busk – så det er fint at plante dem rundt om de større udenlandske buske.
 • Nogle planteskoler anbefaler, at du fjerner alle blomster den første sæson, så planten i stedet bruger kræfter på at danne rødder. Jeg kan simpelthen ikke nænne det 😀 – men nu er tippet i hvert fald givet videre.
 • Jeg har valgt følgende blåbærsorter:
  • Pink Lemonade – som giver de smukkeste lyserøde blåbær.
  • Vaccinum Patriot – som er ekstra hårdfør overfor sygdomme og som har flotte efterårsfarver.
  • Vaccinium corymbosum ‘Reka’ – som faktisk er selvbestøvende og har et højt udbytte af bær.
  • Vilde blåbær – det er de “danske blåbær” som er blå indeni, og som fungerer som bunddække blandt de andre buske.
 • Blåbær er generelt meget nøjsomme og behøver ikke gødning mere end én gang om året. Gød dem derfor hvert forår med surbundsgødning (rododendrongødning).
 • Du kan evt. overveje at plante tyttebær og tranebær i dit surbundsbed som bunddække (Sammen med de vilde blåbær, der også er bunddække)

Det var det!
Det er altså slet ikke så omstændigt, som det lyder til – og vi glæder os helt vildt til at kunne høste vores egne blåbær her til efteråret ♥

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *