Hvordan ved man, hvornår det er tid til at sige farvel?

Vores skønne dejlige Tosca er en ældre dame på 15 år, og hun er desværre ikke helt så frisk og frejdig, som hun tidligere har været, og det forstår man jo sådan set også godt; alderen taget i betragtning.

Hun har været min partner in crime gennem hele mit voksenliv og gennem mange svære perioder af mit liv. Da jeg boede alene og lige var flyttet til København og det hele nogle gange var lidt ekstra svært, så havde jeg hende. Da jeg mødte min mand fik hun sig lynhurtigt charmet ind på livet af ham, selvom han ellers var en dedikeret kattehader 😀 Da jeg fik børn var hun der og tog tålmodigt mod en masse lidt for hårhændede kram og fornemmede, at de blev givet af ren kærlighed – og nu hvor børnene er blevet større, er hun altid den første, de går ind og hilser på, når de kommer hjem fra skole ♥

Verdens sødeste lille Tosca på et billede jeg fik sendt, før jeg hentede hende som killing ♥

Da vi for lidt over 2 år siden flyttede i hus, livede hun ellers gevaldigt op og nød den meget ekstra plads at boltre sig på samt muligheden for at komme udenfor, men i løbet af det sidste års tid er det desværre gået ned ad bakke med hende.

Hun har været hos dyrlægen flere gange og har fået konstateret spondylose – som er en form for gigt, hvor leddene mellem rygsøjlen begynder at vokse sammen.

Hun har egentlig klaret det fint siden i sommers, men de sidste par måneders kulde har ikke været gode for hende. Det er blevet besværligt at hoppe op i sofaen, hun er tydeligt besværet når hun går og generelt virker hun bare meget træt.
Det er selvfølgelig klart, når hun er så gammel – men det er simpelthen så svært at vurdere, om hun “bare” er gammel, eller om hun decideret har ondt hele tiden…

Jeg synes, det er en vanvittig svær beslutning at skulle tage ift hvornår hun skal have fred. Jeg ønsker bestemt ikke at beholde hende for vores egen skyld, men hvis hun vitterligt bare er gammel, så kan vi jo sagtens bare hygge lidt ekstra om hende og forkæle hende her på hendes gamle dage ♥

Hvornår ved man mon, hvornår det er tid til at sige farvel og give hende fred?

Og hvordan gør man det hele bedst muligt i forhold til børnene?

Min søde veninde er veterinærsygeplejerske, og hun har tilbudt at komme herhjem og give hende fred, når den tid kommer. Men skal børnene være her imens eller er det bedre, at de ikke er hjemme? – og skal de i så fald vide noget på forhånd eller bare komme hjem og få besked?

Umiddelbart tror jeg de vil føle sig dybt forrådt af os, hvis vi ikke inddrager dem i beslutningen, men om de ligefrem skal være her, det kan jeg ikke finde ud af…

Er der mon nogen af jer, der har erfaringer med det?
Hun har jo været her hele børnenes liv og er et højt elsket medlem af familien, så selvom vi alle godt ved, at hun ikke har langt igen, så er man nok aldrig helt forberedt på at skulle tage så stor en beslutning…

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

 • Pyha dit indlæg rammer lige plet i hjertet her <3 Vores hund er 13 år og er det seneste halve år blevet mere træt, har haft flere besøg ved dyrlægen (som vi næsten aldrig har besøgt) og har svært ved at hoppe op i sofaen… er nu sikker på han har et godt stykke tid igen, men alderen begynder at tynge 🙁
  Jeg var med da min hund blev aflivet, var vel 10-12 år og det har jeg ikke fortrudt. Der er selvfølgelig et spring ned til dine (og mine egne) børns alder, men jeg er ikke i tvivl om, at vi herhjemme ville snakke med børnene inden omkring dét at vælge aflivning, når tiden er til det.
  Tror det ville være en god snak om, at dyrene ikke skal have ondt mens de lever.
  Samtidig ville vi nok også vælge at inddrage børnene ved aflivningen, men kan være jeg ændrer mening, når tiden er der?!
  Hvis vi herhjemme mistede en nær pårørende, ville jeg aldrig være i tvivl om, at mine børn skulle se personen og sige ordentlig farvel, samt deltage i begravelsen.. så det er nok samme tankegang jeg har ifht. Vores højt elskede kæledyr 😉
  Kram til Jer alle 5 – det er ikke en nem beslutning at skulle tage <3

 • God sent aften,
  åh den gamle kære kat, som har fulgt jer alle i så mange år.
  Hvis hun bare er gammel og har gigtsmerter, som vi mennesker også får, så synes jeg ikke hun skal herfra, det vil være ondt.
  Vi har købt et varmetæppe i uld som vores gamle kat ligger på og så kan du få naturmedicin mod gigten hos Allergica.dk
  Din kat kan få en plads ikke for højt oppe, vi har sat en del fra et kattestativ, som fungerer som trappe, så kan vores kat gå derpå og så op i sofaen, i sengen osv.
  Når hun begynder at ikke kunne spise, drikke, gå på toilet, eller nyde andres selskab, hvis hun hænger med hovedet, mangler gnisten i øjnene, ørerne ikke reagerer osv. så kan det være tid.
  Som gårdejer og med mange forskellige dyr og børn, så synes jeg godt, at når den dag kommer, hvor I skal sige farvel til jeres elskede kat, at der kan du forklare børnene hvad der skal ske, og så få den aflivet hjemme i tryghed på en god og rolig og kærlig måde, det er bedst for katten og for jer i den sorg der vil følge.
  Men en kat kan blive 20 år, så giv hende lidt tid endnu og prøv lidt hjælp til gigten og lidt varme, det hjælper jo også os mennesker.
  Pas på hende og alt vel med beslutningen.

 • Jeg synes klart du skal give børnene muligheden for at være med i beslutningen og selv sige fra. Jeg tog selv beslutningen som barn om at mine to gamle kaniner skulle aflives, og var også selv med til dyrelægen og holdte dem mens de sov ind. Selvfølgelig var jeg ked af det og græd. Men det har aldrig været noget der traumatiserede mig eller lignende.

  • Helt enig. Jeg tror det vil være rigtig fint for børnene at være med (og hvis du ikke tryg ved det, skal de i hvert fald have at vide at det sker så de kan sige farvel) Vi har altid haft katte hjemme i min familie, og vi mistede desværre flere (to naturligt og en blev aflivet) da min bror og jeg var børn – men vi var altid med/informeret om hvad der skete, og det husker jeg som værende rigtig rart og betryggende.

   Og så håber jeg for jer at der stadig er lidt tid tilbage i den søde dame, for åh det er så svært når man skal sige farvel til dem.

 • Åh, det er så svært med de kæledyr – det er jo ren kærlighed man har til dem. Jeg ville helt klart tale med børnene inden, men jeg ville ikke lade dem være med. Og det er alene af den grund at jeg selv har set hvordan katte ikke nødvendigvis bare falder i søvn, men kan reagere på sprøjten de har fået (selvom det gøres på den helt rigtige måde), og hvæse eller miave dybt nede i maven. Det syntes jeg selv var rigtig svært at overvære som voksen, da min kat var blevet syg og skulle aflives.

 • Jeg har desværre gennem tiden måtte sige farvel til mange højt elskede kæledyr. Især katte synes jeg er gode til selv at “fortælle” når tiden er kommet. Man er ikke i tvivl, når dagen kommer.
  Jeg har selv en kat med ryg og hofteproblemer og som derfor også halter. Til det har min dyrlæge, som alternativ til smertestillende medicin, i første omgang anbefalet Canosan (kosttilskud til dyr med glukosamin). En pille dagligt, som min kat frivilligt spiser, ellers kan den knuses og drysses i vådfoder. Det har haft en utrolig effekt. Den halter stort set ikke mere og så er det også til at betale sig fra. Virkningen skulle indtræde efter ca 3 måneders brug, jeg så dog en effekt allerede efter ca 1 måned. Måske du skulle prøve det først. Det er et naturpræparat og fuldstændig uden bivirkninger i øvrigt, men fås vist kun hos dyrlæger, dog uden recept.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *