Tips til at fjerne pletter fra tøj helt uden kemi

Reklame – i stolt samarbejde med BoschDet der med pletter på tøjet kender alle småbørnsmødre vist til…
Tomater, jordbær, græspletter, juice og rødvin er nogle af de ting, vi oftest støder på herhjemme, og som har været skyld i en del kasseret tøj, desværre.

Jeg har altid et mindre lager af diverse flasker med ting til at fjerne pletter, og egentlig er det lidt modstridende, at jeg fylder tøjet med kemi, når jeg på alle andre punkter er vanvittigt påpasselig med at undgå, at mine børn kommer i nærheden af det.
Omvendt vil det heller ikke være godt for miljøet, hvis jeg er nødt til at kassere tøjet efter kun et par enkelte ganges brug pga en plet – så det er jo med så mange andre ting en afvejning, man er nødt til at foretage.

Min spritnye vaskemaskine fra Bosch med det geniale i-DOS system, har faktisk hele 16 programmer der er specielt lavet til forskellige typer af pletter. Du vælger simpelthen i et program, hvilken plet der er tale om, og så sætter maskinen i gang med et specialbygget program, som ganske vist tager længere tid end de almindelige programmer, men til gengæld så kan du fjerne pletter helt uden kemi, fordi den sætter pletterne i blød i vand med den rette temperatur – alt afhængigt af, hvilken plet der er tale om.

Det ER altså smart – og det er med til at forstærke følelsen af, at det er en højintelligent maskine, som kan ordne alle de ting for mig, som jeg ikke selv formår at tage stilling til 😉
Hvor beskidt er tøjet, hvor meget vaskemiddel skal der bruges og hvordan skal pletterne behandles – min i-DOS maskine klarer det hele selv ♥

Jo længere tid vi har haft maskinen dets mere glad er jeg simpelthen også blevet for funktionen med, at den selv doserer vaskemidlet. Selvom det selvfølgelig er forholdsvis enkelt at gøre, så ER det bare rart at kunne springe et helt trin over, når man vasker tøjet – og det er ren ret skøn fornemmelse at smide tøjet i maskinen, trykke på auto knappen, og så sørger maskinen for resten.

Jeg tester pletfjerningsprogrammet på min instagram story i morgen mandag – så hop over på itsfashionbabydk og følg med for at se, hvordan det fungerer – og om det kan stå distancen med de kemikalier man ellers kan bruge til pletfjerning 😉

Tips og gode råd til at fjerne pletter på tøj

Hvis du nu ikke er heldig nok til at have sådan et pletfjerningsprogram, så følger her et par gode tips til at fjerne pletter – det er nemlig overhovedet ikke ligemeget, hvordan man griber det an alt afhængigt af hvilken type plet det er.

 • Kaffe
  • Skyld med kold vand så hurtigt som muligt og vask derefter tøjet i maskinen
 • Chokolade
  • Skrab chokoladen forsigtigt af – du kan evt. fryse tøjet, før du skraber det af – og vask derefter tøjet i maskine
 • Blod
  • Opløs straks pletten i kold vand og vask derefter tøjet i maskinen
 • Fedt, madolie og smør
  • Vask pletten med opvaskemiddel (helst uden farve) og skyl med varmt vand og vask herefter i maskinen
 • Rødvin
  • Drys bordsalt eller kartoffelmel på pletten, så det kan suge så meget rødvin som muligt. Vask derefter pletten med opvaskemiddel (helst uden farve) og vask til sidst tøjet i vaskemaskinen – brug gerne vaskemiddel med blegemiddel i
 • Tusch
  • Brug lidt husholdningssprit på pletten og vask herefter i maskinen. Test evt på et lille hjørne af tøjet, før du bruger sprit, for at sikre dig at det ikke affarver stoffet
 • Tomatsov, ketchup, græs og bærsaft
  • Forbehandl pletten med galdesæbe (kan købes online flere steder og i specialbutikker) og vask herefter tøjet i maskinen –  brug gerne vaskemiddel med blegemiddel i
 • Tyggegummi
  • Put tøjet i fryseren og skrab tyggegummiet af, når det er stivfrossent. Vask herefter tøjet i maskinen
 • Stearin
  • Skrab forsigtigt så meget som muligt af. Læg et kaffefilter eller et stykke dobbeltfoldet køkkenrulle hen over pletten og stryg hen over papiret med et strygejern på lav varme. Nu smelter stearinen og suges op af filtret eller køkkenrullen. Fortsæt med nyt papir til pletten er helt væk.

Har du mon flere husmodertips, jeg skal føje til listen? – eller hvordan plejer du at fjerne pletter på tøjet?

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

 • Bruseforhæng af stof smutter jeg lige med ind her. Er det blevet stift og misfarvet på det nederste stykke, så hæld 1-2 liter kærnemælk i gulvspanden – sæt den på en skammel under forhænget og dyp den misfarvede del ned i kærnemælken; lad det trække, indtil pletterne er væk. Skyl kærnemælken af i koldt vand og vask det i maskinen. Jeg putter plastikkrogene ind i en vaskepose og strammer til – så er det hurtigt at hænge forhænget op igen og tørre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *