Gæsteblogger nr 1: Det Skal Smage Af Noget

Den første gæsteblogger er søde Lise, som blogger på Det Skal Smage Af Noget, hvor hun skriver om sund og lækker mad.

Lises blog har de mest indbydende billeder og dejligt anderledes opskrifter – og selvom jeg ikke er på kur, så bliver hendes opskrifter ofte afprøvet herhjemme med stor succes. Lise har samlet nogle gode fif til, hvordan man kan smide nogle af de overflødige kilo oven på en graviditet, samtidigt med at man får alle de nødvendige næringsstoffer, som man især har brug for, mens man ammer 🙂

Mens Lisbeth & Co nyder en velfortjent ferie, er jeg blevet tilbudt at fylde et lille indlæg som gæsteblogger. Jeg hedder Lise og blogger på www.detskalsmageafnoget.blogspot.com om sund mad, der smager godt og som samtidig giver vægttab. Hvis jeg bare selv tidligere havde vidst, at alt dette kunne kombineres, så havde meget været nemmere – særligt da jeg var nybagt mor og gerne ville af med graviditetskiloene.

Her er mine råd til dig, som gerne vil af med de ekstra kilo, som graviditeten har efterladt, men på en måde som er skånsom og som gør, at du har energi til at amme og være der for dit barn .

• Min allerstørste kæphest er ¨drop alt der hedder lynkure, pulverkure eller kure, der udelukker nogle fødevarer¨. Er du nybagt mor, har din krop skabt et lille nyt væsen og du fortjener så meget mere respekt, omsorg og den rigtige energi. Omvendt nytter det heller ikke at fylde sig med junkfood og hurtige løsninger, for det giver dig heller ikke overskud til den krævende opgave, det er at passe en lille baby.
• Du er oppe mod hårde odds. Når du ikke får din nattesøvn, kræver kroppen energi på anden vis – ofte i form af stor lyst til mad med masser af fedt og sukker. Så meget desto mere vigtigt er det, at du får en ordentlig kost og ikke tomme kalorier fra kiks, kager og slik. Prøv at kigge i kategorien med snacks på bloggen med ideer, der giver dig energi, men også stiller sulten og den søde tand

På bloggen har jeg som udgangspunkt 1400 kalorier dagligt. Hvis du ammer er dette daglige kalorieindtag lidt for lavt sat – du forbrænder nemlig ca 400-500 kalorier ved at amme. Men pas på med bare at spise løs, for så meget er det ikke i betragtning af, at du oftest bevæger dig mindre. De fedtdepoter, som er blevet opbyggede under graviditeten, er fra naturens side beregnede til amning, så der er ingen grund til, at du spiser mere end normalt.

• En hjælp kan være, at du beregner dit vedligeholdesniveau – altså der, hvor du hverken tager på eller taber dig. Dette niveau afhænger af din vægt, alder og dit aktivitetsniveau. Det kan beregnes gratis på f.eks www.madlog.dk. Hvis du ligger omkring dette niveau, vil du kaloriemæssigt være i underskud pga af amningen og du vil skånsomt tabe den vægt, du har taget på.

• Mine opskrifter på bloggen er som oftest sammensat efter de officielle retningslinier for fordelingen mellem fedt, protein og kulhydrat ved vægttab. Det er muligt, at du som ammende skal have en anelse mere fedt og mindre protein, men det er ret svært at ramme præcist – Så jeg mener ikke, at det er problematisk at bruge opskrifterne som rettesnor. Jeg kan i hvert fald varmt anbefale, at man sørger for at få en god balance – det giver mere mæthed, stabilt blodsukker, større overskud og mindre lyst til søde sager.

• Prøv at lave en ugentlig madplan og køb stort ind en gang om ugen uden småfolk – sørg for også at tænke snacks/mellemmåltider godt i gennem og køb også ind til dem. Ikke bare grøntsagstænger, men mellemmåltider som også er sammensatte af fedt, protein og kulhydrat.

• Meget aktiv motion er ikke sjovt, så længe der ammes, og brysterne er ved at sprænges af mælk, men gåture med barnevognen er rigtigt fint og yoga/pilates/smidighed/styrketræning kan sagtens gøres hjemme f.eks 15 min hver dag. Bare små øvelser kan gøre en stor forskel – lidt hver dag er så meget bedre end ingenting.

• I det hele taget så vil de små justeringer give gode resultater – bare hold ved og hav lidt længere tidshorisont. Og husk ikke to børn eller to fødsler er ens – så pas på med at sammenligne dig med andre.

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *