3D graviditetsscanning hos Ultralydklinikken for gravide

scanning

‘Det der med, at der er en baby i min mave, det er ikke rigtig noget, Trutten som sådan kan forholde sig til.
Han er helt vild med små babyer og aer lystigt løs, når nogle af forældrene i vuggestuen tager små søskende med derhen – men hvis nogen nævner for ham, at der er en baby i mors mave, så ryster han bare på hovedet og udbryder grinende eeeeej – som om det da var den mest tossede idé nogensinde. Man forstår ham jo som sådan godt – for det ER jo ret abstrakt, at der befinder sig et lille levende væsen derinde.

For et par uger siden, tilbød Lillian Skibsted – indehaver af Ultralydklinikken for gravide mig en 3D scanning, så vi kunne få et lille kig ind til Fidusen og se, hvad hun mon er for en lille størrelse.

Ultralydklinikken har fantastiske åbningstider – de har nemlig åbent, når man har fået fri fra arbejde – så vi fik en scanning en aften inden Truttens sengetid.

Lillian er speciallæge i gynækologi og obsterik og arbejder som overlæge med diagnostik af fostrets sygdomme. Det lyder meget fint – og det er det sådan set også – pointen er nemlig, at både Lillian samt alle de andre ansatte, der udføre scanninger på Ultralydklinikken, er uddannede læger som til hverdag arbejder med at scanne fostre. De har en enkelt jordemoder ansat, som har taget en specialuddannelse iobstetrisk ultralydscanning i Holland.

Dét, at det er uddannede læger, som dagligt arbejder med at scanne gravide, gør at man kan være sikker på, der er et højt fagligt niveau – og man undgår at gå derfra med en falsk sikkerhedsfølelse – netop fordi de helt rutinemæssigt tjekker, om alt er i orden – også selvom du egentlig bare kom for at få at vide, om det er en lille dreng eller pige, du venter dig.

Vi var naturligvis rigtig spændte på at se, hvordan Fidusen ser ud, men det var endnu bedre for mig at få bekræftet, at hun har det godt, at der er nok fostervand, at der ikke er synlige misdannelser – det giver bare en større ro.

Men altså; tilbage til selve scanningen. Eller – forsøg på scanningen. Fidusen var nemlig ikke særlig samarbejdsvenlig – faktisk havde hun fint puttet sig med både knæ og hænder op foran ansigtet, så det var helt umuligt at komme til at kigge på hende.

Lillian prøvede alle de tricks, hun overhovedet kunne komme i tanke om – jeg nærmest hoppede og stod på hovedet for at ryste Fidusen ud af sin hyggeputning, men det hjalp ikke.

Vi måtte derfor gå derfra med uforrettet sag og en ny tid den kommende uge. Ultralydklinikken garanterer nemlig, at du får nogle fine billeder ud af en 3D scanning, så hvis det ikke lykkes i første forsøg, så får du selvfølgelig en ny tid ganske gratis.

Den kommende uge havde Fidusen heldigvis holdt fest i maven og lå nu helt anderledes – så pludselig tonede det fineste lille ansigt frem på skærmen – dér var hun jo, hende vi går og venter spændt på.

Det var en kæmpe oplevelse at se hendes ansigt i profil – at se hvordan hun lå og hyggede sig – bevægede arme og ben, og Trutten fangede lynhurtigt, at det var “baby – baby pige” mens han ivrigt pegede og jublede.

Det var enormt rart for alle 3 medlemmer af vores lille familie at få sat ansigt på det væsen, der snart kommer til at være en del af vores familie.

For Trutten blev det lidt nemmere at forholde sig til, at der altså ER en baby inde i min mave – og for min kæreste og jeg blev det hele pludselig noget mere virkeligt, når vi nu ved, at hun har den sødeste lille næse, at hun tilsyneladende godt kan lide at ligge og putte sig med både knæ og hænder oppe ved ansigtet, og at hun har både 10 fingre og tæer.

Hvis du selv har lyst til at få en 3D scanning (eller en kønsscanning for den sags skyld) så kan jeg varmt anbefale dig Ultralydklinikken. Hvis det ikke passer dig af tidsmæssige eller geografiske årsager, så bør du undersøge, hvilken uddannelse scanningspersonalet har, før du bestiller en tid. Du kan nemlig sagtens risikere, at det er helt uudannet personale, der foretager scanningerne – og jeg har desværre hørt om flere tilfælde, hvor de både har sat en skræk i livet på en gravid helt uden grund, men også endnu værre; at de har overset nogle helt åbenlyse komplikationer, så den gravide er gået hjem med en falsk tryghedsfølelse.

Har du tidligere fået en 3D scanning – og synes du, at det er penge lige ud af vinduet, eller var det alle pengene værd?


Jeg har fået selve scanningen gratis men har derudover intet modtaget for at skrive denne anmeldelse.

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

 • Jeg har aldrig selv fået en 3d men kan sagtens forstå dem der har brug for at se bebs inden den kommer ud. Og ja det er rigtig godt når det er veluddannet personale. Ikke kun læger, men sygeplejersker og jordemødre kan være lige så gode,da det jo også er de faggrupper der scanner på landet offentlige ultralydsklinikker. Men helt klart er det vigtigt, at de har erfaringen. Ikke kun teoretisk, da det er den praktiske erfaring der giver mest indenfor ultralyd 🙂

  • Lige netop – for mig er det utrolig vigtigt, at det er noget, de arbejder med til hverdag.
   Det hjælper jo ikke ret meget at have en fin uddannelse i bagagen, hvis det er flere år siden, man sidst har benyttet den i praksis 🙂

 • Hej Lisbeth,

  har fulgt med et stykke tid på sidelinien, men vist aldrig rigtig fået taget mig sammen til at smide en kommentar 🙂 Vi fik også lavet to scanninger ved Lillian – bissen i maven ville heller ikke, som vi ville – og vi var fuldt ud tilfredse og utroligt glade for oplevelsen – det er fedt, ikke? Og efter han er kommet ud, kan vi se, at han ligner sig selv på scanningsbillederne 🙂
  Super cool blog og jeg håber, Fidusen ligger rigtigt i næste uge 🙂
  Maja/http://fashionistasistas.wordpress.com/

  • Hej Maja,

   velkommen til 🙂
   Jo det var en helt fantastisk oplevelse – og vi sidder også og prøver at se, om hun mon ligner sin smukke storebror ud fra 3D scanningerne – man er jo endnu mere spændt på at møde hende i virkeligheden, nu hvor man har fået en lille smagsprøve…

 • Jeg er helt enig. Vi fik taget vores i USA (hvor det er en del af det almene graviditets forloeb) og ser faktisk stadig paa billederne!
  Ved det lyder saert men det ligner ham bare saa meget 🙂 Da William er vores foerste barn blev det mere virkeligt for baade min mand og mig – jeg saa det lille ansigt for mig hver gang han sparkede vildt om natten etc. og saa var det bare soedt at jeg ikke kunne sove! :).
  Varm anbefaling herfra!

  • Nej hvor vildt – så det er helt almindelig praksis, at man får en 3D scanning i USA?
   Kigger de efter nogle bestemte misdannelser eller er det bare for hyggens skyld?

 • Jeg har ikke fået en 3D-scanning og har nok lidt svært ved at se behovet, da jeg har fuld tillid til, at de almindelige scanninger vil vise, hvis der er noget, som ikke er som det skal være. Desuden synes jeg, at det koster rigtig mange penge, og der er i forvejen rigeligt at bruge dem på, når man venter en bebs. 😉

  Men jeg kan da godt se det fascinerende i at få lov at se sit barn endnu mere, inden det kommer ud.

  • Én af mine bekendte fik besked til en privat 3D scanning om, at hendes barn havde læbespalte. Det kan man ikke ret nemt se til en almindelig scanning, og hun var rigtig glad for at være forberedt på det inden selve fødslen.
   Men ja, det er jo primært for hyggens skyld – og måske for lidt bedre at kunne forholde sig til, at det jo rent faktisk er et lillebitte menneske, der ligger og sparker løs inde i maven 😀

 • Vi fik også lavet 3d scanning selvsamme sted, vi fik det foræret i gave – og det var super sjovt og dejligt, at se hende ligger derinde:) Desuden fik man jo en video med, som vi tænker bliver sjov at kunne vise hende, når hun engang selv bliver stor nok til at forstå det. Og så gjorde det alt andet lige hele cirkusset, en anelse mere virkeligt for farmand, der jo fatter endnu mindre end mig af, hvad det er, der lige om lidt kommer til at ske med vores liv!

  • Ja jeg tror nemlig også, at især videoen bliver sjov at have senere.
   Min kæreste har også været rigtig glad for det – det ER trods alt nemmere for os at kunne forholde sig til det hele, fordi man mange gange dagligt bliver mindet om det med diverse kærlige spark fra maven 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *