Fødselsdagsboller – Bløde luftige hvide boller

Opskrift på gode boller med hvedemel

Opskrift på hvide boller
Opskrift på hvide boller til børnefødselsdag

Opskrift på verdens bedste hvide luftige fødselsdagsboller

Fødselsdagsboller – gammeldags hvide luftige boller der er perfekte til en børnefødselsdag får du i dag opskriften på.

Lige siden min søns allerførste fødselsdag, har vi herhjemme haft ret faste traditioner omkring, hvordan en børnefødselsdag skal fejres – og et fast indslag på menuen er altid store luftige hvide boller – altså de der fødselsdagsboller som man (desværre) kun spiser en sjælden gang i mellem.

Jeg har været så heldig at få den perfekte opskrift af min søde kusine, og de slår simpelthen aldrig fejl! Jeg har ikke smagt andre hvide boller, der er så lette og luftige i smagen – og som hæver så flot op.

Og nu deler jeg den så her på bloggen – det er altså lidt af en familiehemmelighed, du i dag indvies i med denne opskrift på fødselsdagsboller.

De kan sagtens spises bare med (tand)smør, fordi de er så luftige og lækre – men nutella kan også varmt anbefales 😉

Opskrift på hvide, bløde Fødselsdagsboller – 32 stk

Ingredienser:

 • 100 g gær
 • 100 g sukker
 • 2 tsk salt
 • 5 spsk smagfri madolie – fx raps- eller solsikkeolie
 • 150 g smeltet smør
 • 5 dl mælk
 • 2 æg
 • Ca 1 kg mel

Sådan gør du:

 • Lun mælken til den er fingervarm, hæld mælken i en stor skål og smuldr gæren deri. Rør rundt til gæren er opløst og tilsæt derefter olie, salt, sukker, smeltet smør og æg.
  Rør til massen er jævn og tilsæt herefter melet lidt efter lidt mens dejen æltes godt, indtil du har en jævn og lind dej, der ikke klistrer alt for meget. Det er virkelig vigtigt, at du ikke tilsætter mere mel end højst nødvendigt, fordi bollerne så bliver lidt for tunge og tørre. Vi vil jo have lette og luftige boller! 🙂
 • Du kan både ælte med håndkraft eller i en røremaskine – jeg bruger faktisk altid hænderne, fordi portionen er lidt for stor til min røremaskine – men har du halveret portionen (det kan du sagtens, for den er rigelig stor) så er det oplagt at bruge røremaskinen.
 • Når dejen er klar, sættes den til hævning et lunt sted i ca. 45-60 minutter. Den hæver en del, så sørg endelig for at have en stor skål.
 • Nu halverer du dejen, halverer den igen og igen og igen – indtil du har 32 boller 😀 – jeg gør det faktisk altid på den måde, så jeg er sikker på, at de er lige store – ellers bliver det svært at bage jævnt.
 • Rul bollerne og sæt dem på bageplader med bagepapir.
 • Herefter skal de efterhæve i ca. 30 minutter.
 • Bag dem ved ca. 200 grader varmluft i ca. 10 minutter – du kan evt. tage en bolle ud af ovnen og banke let på bunden – hvis den lyder hul, så er den færdig.

 

del artiklen på FacebookDel på Facebook

Kommentarer

 • Skøn og nem opskrift:-)
  Lidt kardemomme i elsker jeg og evt. rosiner i lidt af dejen:-)
  Rigtig god søndag til du og familien!

  • Uh jeg er jo så en af dem, der slet ikke føler at rosiner hører hjemme i bagværk 😀 – men jeg ved godt, at mange andre virkelig er vilde med det 🙂
   Håber også du får en rigtig dejlig søndag, Tina 🙂
   Klem fra Lisbeth

 • Tak for opskrift. Har prøvet et par gange, og de bliver udmærkede, men min dej hæver næsten ikke! Du skriver ikke hvornår du kommer olien i, men går ud fra det er samtidig med det andet? Eller gør jeg noget forkert der 🙂

  • Hej Katrine,
   det har jeg lige fået tilføjet i opskriften nu – den tilsætter jeg faktisk bare i starten sammen med de andre ingredienser.
   Hvor er det mærkeligt, at den ikke hæver – har du prøvet at sætte den et lunt sted, når den skal hæve?
   Kram fra Lisbeth

 • Køb et par lagkagebakker og gør sådan her: Bag bollerne en dag, du har tid; vil du langtidhæve dejen, så skal du kun bruge den halve mængde gær. Jeg bruger 20 g til ca 800-900 g mel til de daglige brødboller. Stil bollerne på højkant i papbakken og træk en 19 L frysepose ud over. Så beholder boller/æbleskiver, og hvad du ellers fryser, deres facon. Er de først frosne, kan man godt hælde dem i fryseposen. Jeg lægger et stykke madpapir i bunden og genbruger bakkerne. Tø bollerne op og giv dem ca. 5 min. ved 200-230 grader – så er de som nybagte. Det har jeg praktiseret hver eneste dag i over 40 år. Det er ideelt at fryse muffins og andre kager i de bakker, fordi de bevarer deres indbydende udseende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *